A húsvéti nyúl sem véletlenül szereti a répát, ami önmagában is finom rágcsálnivaló lehet, de a konyhában is sokféleképpen használhatjuk fel. Most mutatunk egy levest, egy főételt és két desszertet, amelyek alapanyagai közt egyaránt szerepel a sárgarépa.
Narancsos sárgarépaleves (Péterfy Boritól – Forrás: nosalty.hu)
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db leveskocka
- 2 dl kókusztej
- narancslé (1 db narancsból)
- 1 l víz
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 tk. gyömbér (reszelve)
- 8 db közepes sárgarépa
Elkészítés
Pucold meg és mosd meg a zöldségeket, vágd a hagymát apró kockákra, a fokhagymát törd át, a répát karikázd fel.
Hevíts fel kókuszolajat egy nagy lábosban, szórj bele hagymakockákat és a fokhagymát. Pár perc alatt párold meg, majd dobd rá a répakarikákat és reszeld rá a gyömbért. Ezután rövid idő alatt pirítsd össze a hozzávalókat, majd öntsd fel egy liter vízzel, és főzd addig, amíg megpuhul a répa.
Tegyél félre pár répakarikát a tálaláshoz.
Vedd le az edényt a tűzről, és botmixerrel turmixold össze az egészet.
Ekkor öntsd hozzá a narancs kifacsart levét és a kókusztejet, forrald ezekkel a levest.
Tálaláskor minden tányér levesbe tegyél egy-két répakarikát, és szórd meg frissen őrölt borssal.
Sárgarépás, mustáros csirkemell (Forrás: valamifinomat.blogspot.hu)
Hozzávalók:
- frissen őrölt fehérbors
- 1 púpos tk. majoranna
- 1 tk. oregano
- kb. 1 ek. mustár
- só
- kb. 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csirkemellfilé
- 1 nagy vöröshagyma
- 4-5 fokhagymagerezd
- 5-6 közepes sárgarépa
Elkészítés
A (szobahőmérsékletű) csirkemellfiléket vágd csíkokra.
Reszeld le a répát, szeld fel a kétféle hagymát.
Melegíts fel kevés olívaolajat, kevergetés mellett kb. 5-6 percig pirítsd meg rajta a húst. Közben szórj rá borsot és zöldfűszereket, a végén sózd meg.
A pirított húst szedd egy hőálló tálba, majd kezdd elkészíteni a zöldségeket (ehhez kelleni fog még egy kis olívaolaj).
Gyorsan, kevergetés mellett 3-4 percig süsd őket, hogy megpiruljanak, kissé karamellizálódjanak a zöldségek, végül ezeket is fűszerezd ízlés szerint.
Tedd vissza a húst a serpenyőbe, add hozzá a mustárt, öntsd fel kb. 2-3 dl vízzel, annyival, hogy a hozzávalók kissé megduzzadjanak, tovább puhuljanak és szaftos legyen az étel. Kb. 5-10 percig hagyd a tűzön. Végül keverd meg alaposan és ha kell, újra fűszerezd meg.
Rizzsel vagy bármilyen egyéb körettel tálalhatod.
Diétás répatorta (Forrás: erezdmagadjol.hu)
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 dl tej
- 150 gramm dió
- 2 tk. sütőpor
- 4 db tojás
- vanília aroma és fahéj
- 500 gramm répa
- 250 gramm szénhidrát csökkentett liszt
- 300 gramm természetes édesítő (pl. stevia,xilit)
- 1 dl olaj
A mázhoz:
- 200 gramm light krémsajt vagy mascarpone
- Természetes édesítő ízlés szerint
- Vanília aroma
Elkészítés:
A répát pucold meg és reszeld le majd keverd össze a tészta többi hozzávalójával. Süsd 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy szilikon formában tűpróbáig. (Választhatsz hagyományos tepsit és tortaformát is.) A sütit hagyd teljesen kihűlni.
Ezalatt készítsd el tetejére a krémet. A krémsajt ugyanolyan ízletes, mint a mascarpone, viszont olcsóbb (persze választhatsz mascaronét is). Ízlés szerint add hozzá az édesítőt és a vaníliát.
Miután kihűlt a tészta, vágd ketté és kend meg a belsejét a krémmel, majd a tetejét is. Tedd hűtőbe legalább 30 percre, amíg a krém megkeményedik. (Ha sütit készítesz belőle, akkor is megtöltheted a közepét, de az is elég, ha felkockázod, megkened a tetejét, és fél diókat teszel rá díszítésként.)
Almás-répás golyók (Forrás: florakonyha.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 17 dkg sárgarépa
- 37 dkg alma
- 4 dkg kókuszreszelék
- 30 dkg darált keksz
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
Reszeld le az almát és a répát. Gyúrd össze a cukorral és a darált keksszel, hagyd állni 10 percig. Formázz golyókat a masszából és forgasd a kókuszreszelékbe.