Léteznek koktélok szomjoltásra, hűsítésre, vannak olyan koktélok melyeket a wellness rajongók is bizalommal ihatnak, és vannak elegánsak meg romantikusok. A tavasz közeledtével pedig kiválogattuk azokat a koktélokat, melyek szezonális alapanyagaik miatt remekül illenek a mediterrán évszakhoz – mi több, otthon is könnyedén elkészíthetőek.
A koktélok leggyakrabban alkohollal készült italok, de vannak virgin azaz alkoholmentes változatai is, ezek gyümölcslevekből, teákból vagy akár gyógyfüvek hozzáadásával készülnek. Leggyakoribb alapanyagok a gin, vodka, rum, whisky és brandy.
Kellékek
Ha otthon készítünk koktélt, akkor semmiképpen se álljunk neki beszerezni profi mixer felszerelést. Egyetlen kellék szükséges, ez pedig a séker (ezer-kétezer forint). A séker egy fémből készült keverőkehely, ennek segítségével tudjuk a hozzávalókat összekeverni. Nem árt beszerezni még jégkockákat vagy jégtörmeléket, illetve kiválasztani a megfelelő poharakat.
[box title=”Daiquiri (friss, fanyarédes rövidital)” box_color=”#e43c20″] A koktélt Jennings Cox kubai bányamérnök készítette el először, célja egy olyan ital készítése volt, mellyel felfrissítheti magát a bányákban töltött hosszú napok után. Kedvenc koktélját a kubai kisvárosról nevezte el. Ernest Hemingway is rendszeres Daiquiri-ivó volt.
Hozzávalók
- fehér rum (4 cl)
- friss citromlé (2 cl)
- cukorszirup (1 cl) – ezzel lehet variálni, használhatunk eper-, meggy-, és ribizliszirupot is.
Elkészítés: Az összetevőket sékeljük össze pár szem jéggel, majd koktélpohárba szívószállal találjuk.[/box] [box title=”Lime Colada (frissítő, gyümölcsös Colada)” box_color=”#49b1cf”] Minden Colada jellegű ital őse a Pina Colada. Ma Coladanak tekintünk minden olyan hosszúitalt, mely tejszín, ananász és kókusztej vagy kókuszszirup felhasználásával készül.
Hozzávalók
- lime (6 cl)
- narancslé (4 cl)
- ananászlé (10 cl)
- kókuszszirup (2 cl)
- Grenadine-szirup (1 cl)
Elkészítés: A lime-ot facsarjuk a pohárba, töltsük meg tört jéggel, majd a többi hozzávalót kis jéggel sékeljük össze. Szűrjük a tulipánpohárba, majd keverjük fel az italt.
[/box] [box title=”Mojito (frossítő, nyári hosszúital)” box_color=”#51a71b”] Az 1920-as években már Kuba nemzeti italává vált, majd gyorsan világhírre tett szert. Könnyű elkészítése miatt szinte a legismertebb, leginkább fogyasztott hosszúital.
Hozzávalók
- fehér rum (6 cl)
- lime (1 db)
- menta (8-10 levél)
- cukorszirup (1 cl)
- szódavíz (8 cl)
Elkészítés: A lime gerezdeket nyomkodjuk a pohárba, tegyük rá a friss mentát és a cukorszirupot, majd az egészet törőfával nyomkodjuk meg. A poharat töltsük meg jéggel, öntsük rá a rumot majd a szódát, majd az egészet keverjük fel.[/box] [box title=”Cuba Libre (klasszikus, frissítő koktél)” box_color=”#622f1d”] Kubát az 1800-as évek legvégén szabadították fel a spanyol uralom alól az amerikai katonák. A két nemzet közösen ünnepelt, és a kubai rumot az amerikai colával keverték. Így született meg a frissítő ital, melynek neve a kubaiak csatakiáltása: „Cuba Libre!”
Hozzávalók
- fehér rum (6 cl)
- lime (1 db)
- cola (15 cl)
Elkészítés: A lime gerezdjeit facsarjuk a pohárba, tegyünk rá egy kis jeget, majd töltsük rá a rumot és a colát – szívószállal hosszúitalos pohárból fogyasszuk.[/box]
[box title=”Véres szem (enyhe alkoholtartalmú ital, másnaposság ellen)” box_color=”#e45858″]
A koktélivók nagy találmánya a tökéletes macskajaj elleni szer, az Oyster. A Véres szem ennek a koktélnak egy egyszerűbb, magyarosabb változata. Garantált a fejfájás-mulasztó hatás.
Hozzávalók
- világos sör (10 cl)
- paradicsomlé (10 cl)
- tojás (1 db)
- só, bors
Elkészítés: A fűszereket helyezzük a pohár aljára, majd öntsük rá először a sört, aztán a paradicsomlevet. Végül üssük rá az egész tojást. Ne keverjük meg![/box]
(Forrás: Korpádi Péter – Patyi Árpád: Klasszikus és közkedvelt koktélok)