Lassan közeledik a fekete bodza virágzási időszaka, ami számos ínycsiklandó étel-ital elkészítésére sarkallhatja a háziasszonyokat. A hagyományos bodzaszörp mellé mutatunk pár receptet, mellyel kibővíthetjük a bodza-ízzel operáló hétvégi főzéseket. A virágzás csak pár hétig tart, ezért ajánlott sietni az ötleteléssel.
Figyeljünk a bodzafajokra!
Hazánkban nem kizárólag a fekete bodza nő vadon. Találkozhatunk még a fürtös bodzával, mely igen ritka, virága nem alkalmas főzésre. Termése pirosas, a fekete bodzáéval szemben, melynek termése fekete színű. Szintén nem alkalmas főzésre a mérgező gyalogbodza virága, mely viszont gyakoribb a fürtös bodzánál, ezért jobban kell vigyázni, nehogy összetévesszük őket. A mérgező gyalogbodza termése szintén fekete, virága hasonló a fekete bodzáéhoz. Ami alapján könnyű őket megkülönböztetni, az az, hogy a mérgező bodza lágy szárú növény, míg a fekete bodza bokrokban nő.
[box title=”Bodzapalacsinta” box_color=”#a6bb3f”]
Hozzávalók
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dkg cukor
- csipet só, liszt
- bodzavirág, a szárával együtt
Elkészítés
A bodzavirágokat mossuk meg alaposan. Verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a sót, a tejet és annyi lisztet, hogy elkeverve nagyon sűrű tésztát kapjunk. A bodzavirágokat mártsuk bele a palacsintatésztába, majd kevés olajban süssük meg őket, közben a tetejüket locsolgassuk olajjal. Ha kihűlt, porcukorral hintsük meg.[/box]
(Forrás: Nosalty.hu, Bodzapalacsinta recept)
[box title=”Bodzafánk” box_color=”#a6bb3f”]
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- 8 bodzavirág
Elkészítés
Az élesztőt cukrozott langyos tejben futtassuk fel, majd adjuk a liszthez. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól dolgozzuk össze. A lecsipkedett virágokat is dagasszuk bele, majd letakarva kelesszük a kétszeresére. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtsuk, és egy közepes méretű fánkszaggatóval szaggassuk ki. Forró olajban mindkét oldalát süssük aranysárgára, majd az olajból papírszalvétára szedve azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.[/box]
(Forrás: Kaldeneker.hu, Szép Ilonka bodzafánkja)
[box title=”Bodzafagylalt” box_color=”#a6bb3f”]
Hozzávalók
- 5 dl joghurt
- 3 dl tejszín
- 15 bodzavirág
- 1 citrom héja
- 6 tojás sárgája
- 10-15 dkg nádcukor
Elkészítés
A joghurtot egy éjszakán át csepegtessük le. A tejszínt melegítsük meg és keverjük el benne a cukor felét, majd hagyjuk langyosra hűlni. A citrom héját hámozzuk meg, majd a bodzavirágokkal együtt tegyük egy tálba, és öntsük le a langyos cukros tejszínnel. Miután lehűlt, rakjuk egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a tojások sárgájából, a maradék cukorból és a virágokkal, citromhéjjal együtt felforralt, majd leszűrt tejszínből főzzünk krémet óvatosan, nehogy összeugorjon. Ha kész, keverjük el a sűrű joghurttal. Ha nem elég savanykás, lehet bele citromlevet is tenni. Végül tegyük dobozba, és dobjuk a fagyasztóba. Isteni desszert lesz belőle! [/box]
(Forrás: Fűszereslélek.blog.hu, Bodazfagyi)
[box title=”Bodzaszörp” box_color=”#a6bb3f”]Végül az örök bodzaszörp, melyet ezerféleképpen el lehet készíteni. Megpróbáltuk összefésülni a legideálisabb receptet.
Hozzávalók (nagyobb mennyiség esetén arányosan növekednek a számok)
- 10 bodzavirágzat
- 1 kg cukor (lehet helyettesíteni Stevia-val, gyümölcscukorral, mézzel, nádcukorral vagy nyírfacukorral)
- 1 l víz
- 1 db citrom
- 1 dkg citromsav
Elkészítés
A vízből és a cukorból főzzünk szirupot, majd miután kihűlt a többi hozzávalóval alaposan összekeverve töltsük egy nagy üvegbe. A bodzavirágokat helyezzük az oldat a tetejére, majd fólia és befőttes gumi segítségével hermetikusan zárjuk le. Minimum 5 napig hagyjuk állni sötétebb helyen.[/box]