A külföldiek után májusban már megérkezik a magyar eper is a boltok is polcaira. A finom, zamatos gyümölcs önmagában is isteni, ráadásul a belőle készíthető sütemények száma szinte végtelen. Most mutatunk négy különleges receptet eperből, amikhez a sütőt sem kell bekapcsolni.
[note note_color=”#ff7966″]Az eper
100 gramm eper csak 35 kalóriát, viszont olyan sok C-vitamint tartalmaz, hogy már 15 dkg is fedezi a napi szükségletünket. Van még benne A-, E-, K- és többféle B-vitamin is. Ásványi anyagai közt szerepel a vas és kálium, amelyek a magas vérnyomást szabályozzák. Tartalmaz még: kalciumot, foszfort, szelént, magnéziumot, fluort, cinket és rezet is. Magas az antioxidáns tartalma is, a gyümölcsök közt a top ötben szerepel. Az eper hisztamint szabadít fel szervezetünkben, ezért az arra érzékenyeknél allergiás reakciót vált ki.[/note]
[box title=”Epres torta (Forrás: Pocak Panna)” box_color=”#fbe264″]Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
Az alaphoz:
- 10 dkg mandula
- 60g datolya/aszalt áfonya
A krémhez:
- 15 dkg mandula/kesudió
- 2 citrom leve
- 1 vanília kikapar leve/1 tk vanília kivonat
- 80 ml kókusz olaj
- 80 ml méz
- 130 g eper
Elkészítés:
Az alaphoz a hozzávalókat aprítsd fel aprítóban, majd nyomkodd bele egy vizes kanállal fóliával kibélelt tortaformába. Tedd félre. A krémhez a mandulát aprítsd krémes vajjá (12-15 perc) majd add hozzá a többi hozzávalót – kivéve az epret. Keverd össze alaposan. A krém 2/3-át kend az alapra, majd tedd félre. A maradék 1/3-ad krémhez add hozzá a megtisztított epreket és aprítsd teljesen simára. Ha ez is megvan, kend az előző rétegre. Tedd a fagyasztóba, hogy megszilárduljon! Fogyasztás előtt 10 perccel vedd ki, vizes késsel szeleteld fel.[/box]
[box title=”Kókuszos epertorta (Forrás: mindmegette)” box_color=”#7a0000″]Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
•10 dkg mandulaforgács
•20 dkg fehér csokoládé
•10 dkg kukoricapehely
•2,5 dl tejszín
•8 dkg porcukor
•2 evőkanál kókuszreszelék
•1 marék kókuszforgács a szóráshoz
•50 dkg eper
Elkészítés:
A mandulaforgácsot (zsiradék nélkül) pirítsd meg egy serpenyőben, majd borítsd egy tányérra. A csokit összetördelve olvaszd meg vízfürdő fölött. Keverd bele a mandulát és a kukoricapelyhet, majd nyomkodd kapcsos tortaformába. A forma oldalára is jusson belőle kb. 1 cm magasan. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. A tejszínt verd kemény habbá, szitáld bele a porcukrot, majd forgasd bele a kókuszreszeléket is. Ez után simítsd a tortaformába az alapra. Mosd meg az epret, vágd ketté és rakosgasd a habra. Végül szórd meg a kókuszforgáccsal, és díszítsd mentalevelekkel. [/box]
[box title=”Epres madártej (Forrás: mindmegette)” box_color=”#d1005c”]Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- kb. 15+2 dkg cukor (vagy édesítő)
- 1 liter tej
- 4 db nagyobb tojás
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csipetnyi só
- 1-2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Tisztítsd meg az epret és aprítsd pépesre. Válaszd szét a tojásokat, 2 dkg cukorral és a sóval verd kemény habbá a tojásfehérjét. Keverd simára a tojássárgáját a cukorral, a liszttel, az eperpürével és kb. fél dl tejjel. Forrald fel a maradék tejet egy pici sóval, lassú forralás közben szaggasd bele a tojáshabot kb. két részletben. Főzd oldalanként fél-fél percig, vedd ki szűrőkanállal, majd tedd félre. A forró tejbe keverd bele folyamatosan az epres-tojássárgás keveréket, és sűrűsödésig mérsékelt hőfokon főzd (ne forrald). Hűtsd langyosra, majd szedd poharakba, halmozz a tetejére habgaluskát és jól behűtve tálalhatod is. [/box]
[box title=”Mascarponés epres fagyi” box_color=”#d74682″]Hozzávalók:
- 50 dkg eper
- 50 dkg mascarpone
- 125ml tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Tegyél félre néhány szem epret és vágd apró kockára. A maradék eperből készíts pürét botmixerrel. A tejszínt verd habbá, majd add a simára elkevert mascarponéhez, dolgozd össze alaposan. Add hozzá az eperpürét és az eperkockákat, a citromlét, a cukrot, a vaníliás cukrot, végül keverd el alaposan. Fogyasztás előtt fél-egy órára tedd a fagyasztóba.[/box]