Tavasszal megjelenik a piacokon és a boltokban a friss, illatos spárga. Ilyenkor már kifejezetten olcsón szerezhetjük be, ezért mindenképp érdemes feldobnunk heti menünket ezzel az idényzöldséggel. Mutatunk pár ínycsiklandozó receptet a hosszú hétvégére.
[box title=”A spárga” box_color=”#009518″]Zöld- és fehér spárgával találkozhatunk a magyar piacokon, a zöldnek valamivel erőteljesebb az íze, viszont mindkettőnek a csúcsa a legjobb része. A két típusból nagyjából ugyanazokat az ételeket készíthetjük el, csak az előkészítésükben van különbség. A zöldet nem kell hámozni, mert zsengébb, elég csak pár centit levágni a fás aljából. A fehérnek szintén vágjuk le az alsó harmadát, majd vékonyan hámozzuk meg, így nem lesz tőle keserű az étel.[/box]
[box title=”Zöld minestrone (Forrás: Receptvarázs)” box_color=”#005817″]
Hozzávalók (1-2 személyre):
- 2 szem burgonya
- 5 dkg spagetti
- 4 db spárga
- 10 dkg zöldborsó
- 1 db zellerszár
- 0.5 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- negyed csilipaprika (vagy egyéb csípős paprika)
- 3 dl zöldségalaplé
- só, bors
- 1 marék frissen aprított menta
- 1 marék frissen aprított petrezselyem
- 1 kiskanál pesto
Elkészítés:
A zellert és a hagymát aprítsd fel, felhevített olajban párold 5 percig. Add hozzá a finomra vágott fokhagymát és a kimagozott, apróra vágott csilit. Ez után párold újabb 2 percig, majd öntsd fel az alaplével, és hevítsd forrásig. Add hozzá a kockára vágott krumplit és a darabokra tört spagettit, majd főzd őket puhára. Az utolsó pár percben hadd hozzá a feldarabolt spárgát és a zöldborsót, ezeket is főzd meg. Végül sózd, borsozd, szórd meg a mentával és a petrezselyemmel, tálalás előtt keverd hozzá a pestót.[/box]
[note note_color=”#6aff77″]Tippek
Amikor spárgát főzünk, érdemes álló helyzetben, csokorba kötve beállítani a forró vízbe. Az a jó, ha a csúcsát nem éri víz, mert a zsenge résznek elegendő a gőz is a pároláshoz. Ha a vízbe a só mellé pár csepp citromlevet is teszünk, a spárga megőrzi színét. A zöld spárgát 10-15, a fehéret 15-20 percig ajánlott főzni. A pontos főzési idő a szálak vastagságától függ. Válogassuk ki a legfrissebbeket a piacon, ugyanis 2-3 napnál tovább a hűtőben sem áll el a zöldség.[/note]
[box title=”Spárgás-sajtos-sonkás pite (Forrás: Mindmegette)” box_color=”#f8f08c”]
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál víz
A töltelékhez:
- 2 dl tejföl
- 4 db tojás
- 50 dkg spárga
- 10 dkg sajt
- 15 dkg sonka
- petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverd össze egy nagyobb tálban. Add hozzá a hideg vajat kockákra vágva. Morzsold addig az ujjbegyeiddel, míg finom morzsás masszát kapsz. Nyomj mélyedést a közepébe, majd majd öntsd bele a vízzel felvert egész tojást. Végül gyors mozdulatokkal gyúrd sima tésztává. Fóliába csomagolva 30 percre tedd a hűtőszekrénybe pihenni.
A hűtőből kivett tésztát csomagold ki, tegyél fóliát a tetejére, nyújtsd piteforma nagyságúra. Óvatosan tedd a formába, alját bökdösd meg villával. Helyezz bele sütőpapírt, töltsd meg nehezékkel (pl. rizs, bab). Előmelegített sütőben süsd elő 200 fokon 15-20 perc alatt. A sütőből kivéve szedd le a sütőpapírt a nehezékkel, hagyd kicsit hűlni.
Tisztítsd meg és darabold fel a spárgát. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe először tedd bele a szárakat, főzd 2-3 percig, majd tedd hozzá a spárgafejeket, és kb. 2 percig főzd együtt. Ezután szűrd le és öblítsd le hideg vízben.
Tedd tálba a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fűszereket ízlés szerint. Alaposan keverd össze, add hozzá a reszelt sajtot is.
A sonkát darabold fel kisebb kockákra. Az elősütött tésztára pakold rá a spárgát és a sonkát, majd óvatosan öntsd rá a tejfölös-tojásos masszát. Rakd előmelegített sütőbe, majd közepes lángon 25-30 perc alatt süsd készre.
Tálalás előtt kicsit hagyd hűlni hagyjuk, szeletelve tálald.[/box]
[box title=”Kapros-chilis spárga grillezett sajttal (Forrás: Rita konyhája)” box_color=”#ffdbb4″]
Hozzávalók (2 főre):
- 1 korong grillezhető kecskesajt (vagy más grillsajt, kb. 140 g)
- 1 csokor spárga (300 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 nagy marék vegyes saláta
- friss kapor
- chili
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
Elkészítés:
Tisztítsd meg a spárgát, hagyd egyben a szálakat, forrásban lévő vízben főzd 5 percig. Ez alattegy serpenyőbe tégy egy evőkanál olajat, az aprított chilit, kaprot és fokhagymát. (Chiliből és kaporból ne használj túl sokat.) A fűszeres olajat hevítsd fel, szedd rá az előfőzött, lecsepegtetett spárgákat. Pirítsd együtt 2-3 percig. Közben a sajt oldalait egy evőkanál olívaolajon süsd pirosra. A salátát egy keverőtálban keverd össze a citromlével és az olajjal.[/box]
[box title=”Sült csirkecomb spárgás-répás raguval (Forrás: Mindmegette)” box_color=”#f3c58e”]
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 50 dkg spárga
- 2 szál sárgarépa
- 3 szál zöldhagyma fehér része
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 evőkanál vágott menta
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
- só
- bors
- cukor
- 1 evőkanál ételízesítő
- 4 db „hatperces” tojás
Elkészítés:
Mosd meg a csirkecombokat, sózd és tedd tepsibe, 160 fokon süsd kb. 1 órán át. A spárgát és a répát tisztítsd meg, a spárgát vágd 4 centis darabokra, a répát és a zöldhagymát karikára. Dobd a répát és a spárgát sós vízbe, forrald fel és szűrd le. A vajat hevítsd fel, a zöldhagymát fonnyaszd meg rajta, dobd rá a répát és a spárgát. Forgasd át, öntsd fel a tejszínnel és a tejjel, és kb. 10 percig főzd lassan. Ízesítsd sóval, borssal, kevés cukorral. Sűrítsd be 1 evőkanál hideg vízzel elkevert keményítővel. Végül szórd meg a mentával és a petrezselyemmel. Tálald a tojásokkal és a csirkecombbal![/box]