Meleg idő, napsütés és szomjúság – ez a fröccsszezon elejét jelenti. A kora nyár elengedhetetlen kelléke ez a nedű, főleg Pécsett, ahol kiváló minőségű borokat kortyolgathatunk. Most megmutatjuk, mit kell tudni a fröccsről!
A fröccs pályafutása
A fröccskészítésről és feltalálásáról sajnos nincsen megbízható szakirodalom, annak ellenére, hogy megtámadhatatlan hungarikum, és minden magyar ismeri. A legenda szerint 1842. október 5-én egy összejövetel alkalmából, ahol többek között Fáy András, Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos is részt vett, Jedlik – legújabb találmányát prezentálva, szódát spriccelt a társaság borába. Neve németes volt: spritzer, ezt a kreatív nyelvművelő Vörösmarty fröccsre keresztelte át. Hogy ebből mi igaz és mi nem, már nem fogjuk megtudni. Annyi viszont biztos, hogy Jedlik Ányos gyomra nem bírta a bort, és ezt enyhítvén szikvizet adott a nedűhöz – így született meg az érdekes keverék.
A 19. század utolsó évtizedében elterjedt szó semmilyen magyar etimológiai szótárban nem szerepel, így csakis a legendára támaszkodhatunk, miszerint Vörösmarty hozakodott elő a magyaros elnevezéssel. A fröccs lényege abban rejlik Filákovity Dusán pécsi borszakértő szerint, hogy a bor kellemes ízvilágát és illatait a szóda gyönyörűen kiemeli, és a dehidratációtól is megvéd, hisz egyszerre vizet is beviszünk az alkohollal. Más nemzeteknél is megtalálható a bor vízzel való keverése, de szódás kombináció csak a magyaroknál ismert.
[box title=”Arányok” box_color=”#f96a5d”]
Kisfröccs (rövid lépés, fütty, tréfa): 1 dl bor, 1 dl szóda
Nagyfröccs (hajtás, löket): 2 dl bor, 1 dl szóda
Hosszú lépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: fordított házmester, vagyis 2 dl bor, 3 dl szóda
Kisházmester: 1 dl bor, 4 dl szóda
Maflás vagy mafla: 5 dl bor, 5 dl szóda
Polgármester: 6 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda
Lámpás: 15 dl bor, 5 dl szóda
Háziúr (bivalycsók): 4 dl bor, 1 dl szóda
Újházi fröccs: bor és a kovászos uborka levének elegye[/box]
Hogyan és miből?
A jó idő közeledtével a fröccs talán a legjobb választás, ráadásul a bor és szóda párosa manapság reneszánszát éli. Hűsítő, kellemes és zamatos ital. A borszakértő felhívja a figyelmünket, hogy pár alapszabályt azonban tartsunk be, ha fröccsöt szeretnénk kortyolgatni.
- Fontos, hogy a fröccs mindig hűvös legyen!
- Igyuk lehetőleg fehérborból vagy rozéból.
- Ha a fehér mellett voksolunk, az olaszrizlingből, zöldvelteliniből és sauvignon blanc-ból készítsük elsősorban italunkat!
- Tévhit, hogy a fröccsöt rossz borból kell inni, minél jobb a bor, annál ízletesebb a nedű.
- A fröccs akkor jó, ha a pohár oldalán gyöngyözik a szóda.
Ne feledjük, hogy nem kínos elit pincékben sem fröccsöt kérni, sőt egyes vendéglátósok és boros gazdák kifejezetten örülnek, ha a vendég nem félénk fröccsöt rendelni nyáron. Pécsi lévén pedig életünkben legalább egyszer érdemes betérni egy kultikus borozóba, és legurítani egy izgalmas keveréket – alább a helyek listája.
[box title=”Kultikus borozók és pincék Pécsett” box_color=”#8bb3f4″]István Pince, Monte Cristo, Tramini Söröző és Borozó, Papucs, Radó Pince, Somogyi Pincészet, Tüke Borház, Winespiration, 100 éves borozó, Rézangyal, Villányi Borozó, Hörpintő[/box]
[box title=”További, édes fröccsök” box_color=”#4863a2″]
Málnás fröccs: 2 dl bor (fehér, száraz), 1 dl szóda és egy kis málnaszörp
Almafröccs (alkoholmentes): 2 dl almalé, 1 dl szóda
Maci: 1 dl bor (vörös), 1 dl szóda és egy kis málnaszörp
Mismás: 4 dl bor (vörös), 1 dl baracklé [/box]