1 C
Pécs
kedd, november 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőDiós csúcsreceptek Pécsről

Diós csúcsreceptek Pécsről

Néha az ember úgy érzi, hogy az unalmas hétköznapi receptek után valami kreatívat készítene. Ősszel a dió szezonja (is) van, ezért megkértünk három pécsi szakácsot, hogy mutassák be, egy általuk tetszőlegesen kiválasztott diós étel receptjét – hogy otthon is elkészíthessük azokat. Íme Pécs tehetséges szakácsainak ajánlatai az őszre!

[box title=”Borjúszűz pirított dióbundában, almás burgonyalángossal – a Tettye Vendéglőtől” box_color=”#eeb777″]

Hozzávalók:

  • 1 kg borjúszűz
  • só, bors, fehérbors
  • 30 dkg dió
  • 40 dkg körte
  • 1 dl édes fehérbor
  • fahéj, szegfűszeg
  • 2 dl méz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg jó minőségű kéksajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg alma
  • 60 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás

Elkészítés:  

Fűszerezzük meg a megtisztított borjúszüzet, majd egy serpenyőben süssünk rá 1-2 perc alatt vékony kérget. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe a húst, és kevés fehérborral meglocsolva, letakarva süssük 30 percig. Közben készítsük el a körtét és a mártást. A körteszeleteket pároljuk 2 percig fahéjas és szegfűszeges édes fehérborban majd tegyük át őket egy serpenyőbe ahol mézzel meglocsolva pirítsuk őket addig, amíg rájuk nem karamellizálódik a méz. Pirítsunk vajon apróra tört fokhagymát majd öntsük fel tejszínnel, ízesítsük sóval és fehérborssal. Törjük apró darabokra a kéksajtot, majd tegyük a tejszínes alapba. Pár percig főzzük amíg besűrűsödik. Tálalásnál a mártásra szórjunk kis darabokra tört sajtot.

Burgonyalángos elkészítése:

A lisztet, sót, tojást, finomra vágott-pirított vöröshagymát, hámozott-főtt reszelt burgonyát és a reszelt almát keverjük össze egy tálban. Alakítsunk lángos formákat a tésztából és bő zsiradékban süssük készre a lángosokat. A megsült borjúhúst emeljük ki a tepsiből, ecsettel kenjük körbe mézzel, majd forgassuk az előre elkészített pirított dióba.[/box]

Borjú 2

[box title=”Igazi diós csokis keksz Lánczos Sándor pécsi gasztroblogger recepttárából” box_color=”#a95223″]

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 100 g darált dió
  • 1 kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 150 g margarin
  • 200 g cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 100 g csoki
  • kevés chili

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a diót, a sót, és a sütőport keverjük össze. Ha használunk chilit, akkor azt is adjuk hozzá. A puha margarint jól keverjük ki, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük tovább. Ha szép habos, akkor egyesével dolgozzuk bele a tojásokat is, majd keverjük bele a diós lisztet is. Jöhet bele a csoki, ha tábla, akkor reszeljük durvára. Jól dolgozzuk össze, egy masszát kell kapnunk, melyben megáll a kanalunk. Ha túl hígnak érezzük, inkább egy kevés diót adjunk hozzá, mint lisztet. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vizes kézzel, vagy kanállal tegyünk halmokat rá. Fontos, hogy ne legyenek nagyok, mert sütés közben úgyis lelapulnak majd. A tepsire 3×3-at vagy 4×4-et tegyünk egyszerre. Több sütés lesz, ezért tart „sokáig”.[/box]

Chocolate chip

[box title=”Karamellás diótorta a Piazza del Granotól” box_color=”#ff7152″]

Hozzávalók a tésztához:  

  • 175 g liszt
  • 85 g kis kockára vágott vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 200 g porcukor
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 200 ml tejszín
  • 200 g tisztított dió

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra. Tegyük a lisztet a vajjal és a cukorral együtt keverőgépbe, és keverjük addig, amíg finom morzsalékos nem lesz. Adjuk hozzá a tojássárgáját és egy-két kanál vizet, majd keverjük kemény tésztává. Borítsuk lisztezett nyújtófára a tésztát, gyúrjuk össze egy kicsit, majd nyújtsuk ki annyira, hogy kicsit túl lógjon a tortaformán. Tegyük át a nyújtófa segítségével a 24 cm-es formába és nyomkodjuk a széléhez, hogy ne legyen levegős. A lelógó részeket ne vágjuk le, mert a tészta kicsit össze fog ugrani. Helyezzünk a tésztára sütőpapírt és nehezéknek használjunk egy kevés rizst, hogy rajta maradjon a tésztán, majd tegyük a sütőbe 10 percre, vegyük le a sütőpapírt és süssük még 5 percet. Fogjunk egy serpenyőt és álljunk neki a tölteléknek. Gyenge lángon kezdjük el melegíteni a cukrot 3 evőkanál vízzel. Fontos, hogy lassan végezzük ezt a folyamatot, ha nem akarjuk elégetni a cukrot. Mikor teljesen feloldódott, tekerjük feljebb a lángot és főzzük addig, míg aranybarna nem lesz. Húzzuk le a tűzhelyről és tegyük bele a vajat, ha elolvadt, öntsük rá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzhelyre és addig kavargassuk, míg el nem válik az edénytől! Tegyük bele a diót is. Tegyük a diós krémet a tésztára és terítsük szét egyenletesen. Mehet vissza a sütőbe 10 percre, míg a krém rotyogni nem kezd. Ha kész, hagyjuk pihenni egy kicsit![/box]

Diótorta 3

[box title=”Sóban sült cékla, diós mártással, sült sütőtökkel, a Teleky Bistrótól” box_color=”#297fff”]

Hozzávalók a céklához:

  • 1 kg cékla
  • 1 kg nagy szemű tengeri só
  • 30 g balzsamecet
  • 50 g kristálycukor
  • 40 g olíva olaj

Sütőtökhöz:

  • 1 kg sütőtök
  • római kömény
  • kristálycukor, só
  • rozmaring

Diómártás:

  • 200 g dió
  • só, bors
  • 50 g fokhagyma
  • őrölt kurkuma
  • cayenne bors
  • bazsalikom
  • 200 g húsleves
  • friss koriander
  • balzsamecet

Elkészítés:

A sütőtököt négybe vágjuk, enyhén beirdaljuk, s belemasszírozzuk a fűszereket, a friss rozmaringot pedig mellé tesszük a tepsiben. A céklát héjában mossuk meg alaposan, és egyenként fóliázzuk be a tengeri sóval, kevés cukorral, egy kis olívával és balzsamecettel meglocsolva. 160 fokos sütőben egy órát sütjük együtt a tökkel. A diót megpirítjuk gyengén serpenyőben, leszedjük a héját, majd ledaráljuk. Lábosban átforrósítjuk a darált csonthéjast, hozzá adjuk a fűszereket, és lassan adagolva a húslevest, krémesre főzzük. A végén belekeverjük a frissen vágott koriandert, és a balzsamecetet. A céklát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, leöntjük a dió mártással, és a sült sütőtökkel kínáljuk.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő