20 C
Pécs
csütörtök, szeptember 26, 2024
KezdőlapHírzónaÚj helyen lehetnek a Filharmónia-koncertek

Új helyen lehetnek a Filharmónia-koncertek

A Filharmónia Dél-Dunántúli Nonprofit Kft. évek óta rendkívül magas színvonalú szimfonikus koncerteket szervez a Pécsi Tudományegyetem Szigeti úti aulájában, s hamarosan már az Európa Kulturális Fővárosa programban felépített hangversenyteremben, a Kodály Központban szervezhetik meg a programokat. Az erről szóló megállapodás részleteit azonban még tisztázniuk kell.

A központot a városi birtokban lévő Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tölti meg majd tartalommal, biztosítja a – várhatóan állami szerepvállalást is bíró és önkormányzati támogatású – finanszírozási hátteret a különböző programokhoz.

A Filharmónia Dél-Dunántúli Nonprofit Kft. igazgatója, Szamosi Szabolcs szerint bár többször tárgyaltak már előzetesen a kulturális fővárosi program lebonyolítóival, ám egyelőre még nem kristályosodtak ki az álláspontok ebben a kérdésben, s ugyan már négy programjukat szerepeltették is a Kodály Központ műsortervében, az együttműködés pontos formáját még nem fektették le.

A Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. pénzügyekért felelős ügyvezetője, Ruzsa Csaba elmondta: október-novemberben dolgozzák ki annak a közszolgálati szerződésnek a részleteit, amelyben – többek között – meghatározzák, hogy milyen feltételekkel lesz kiadható az ingatlan.

Az igazgató szerint három nagyobb pénzügyi kategóriát hoznak majd létre: az egyik lesz a legmagasabb fizetési sávba tartozó, s nemzetközi konferenciákra vonatkozó, a másik a rangos művészeti programokra vonatkozik majd, a harmadik pedig a városi intézmények számára lesz kialakítandó. Ruzsa szerint vélhetően a középső sávban lesz majd elhelyezhető ezen szervezet is, de várhatóan külön, egyedi megállapodást kötnek majd velük, ahogyan a Pécsi Tudományegyetemmel is a konferenciákat illetően.

A Filharmónia pécsi bérletsorozata a Nemzeti Filharmonikus Zenekarra, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarra épül, s a világhírű együtteseket – a szintén a világ minden táján elismert – Kocsis Zoltán és Fischer Iván vezényli. A kft.-nek jelenleg 600 bérletese van, és Pécsett 4500 ifjúsági bérletessel is rendelkeznek, ez pedig kiemelkedőnek tekinthető.

Szamosi Szabolcs éppen ezért is szeretné azt, hogy az új koncertközpontban legyenek az ifjúsági hangversenyek, s így egy olyan generáció nőjön fel, amely a komolyzenét már a minden igényt kielégítő Kodály Központban szereti, kedveli meg.

Forrás: Pécs2010 Sajtóiroda

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő