Imádjuk a mogyorókrémet, a gumicukrot és a nyalókát is. Sőt ami még rosszabb, nem csak mi, hanem a körülöttünk levő gyermekek is. Mutatunk négy receptet, amivel becsaphatjuk egy picit magunkat, illetve a kicsiket is, és a bolti termékek helyett egészséges, otthoni édességeket tudunk az asztalra tenni.
[box title=”Egészséges gumicukor” box_color=”#ff9b7a”]
Hozzávalók:
- 1,5 dl frissen facsart alma vagy körte leve – de lehet bármilyen friss gyümölcslé
- fél citrom leve
- 3 evőkanál zselatin
- 2-3 evőkanál méz
Elkészítés: Frissen préseljük ki a gyümölcslevet, majd keverjük a feléhez a zselatint, és pár percig hagyjuk állni. Egy másik edényben kezdjük el felmelegíteni a maradék gyümölcslevet, és folyamatosan keverjük hozzá a zselatinos levet is. Fontos, hogy csak melegítsük, és ne forraljuk fel. Ha szükséges, habverővel keverjük simára az egészet. Adjuk hozzá a mézet és a citromlevelet. Öntsük szilikon formába, és tegyünk 30 percre hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba.[/box]
Forrás: Mindennapszámít.hu
[box title=”Házi mogyorókrém” box_color=”#a95151″]
Hozzávalók:
- 20 dkg törökmogyoró
- 3 ek olaj
- 1 csipet só
- 1 ek kristálycukor
- 3 ek cukrozatlan kakaó
- 45 dkg tejcsokoládé
- 2 dl tej
- 10 dkg tejpor
Elkészítés: A mogyorót tegyük száraz tepsibe és pörköljük 10 percig, amíg a külső héja kezd megfeketedni. Majd vegyük ki és konyharuhával dörzsöljük le a barna héját. Ezután robotgépben őröljük meg. Ha megvan, adjuk hozzá a sót, cukrot, és ezekkel őröljük tovább, végül tegyük bele a kakaót, és az olajat és további 2-3 percig járassuk a gépet, hogy a mogyoró tovább finomodjon, a cukor pedig teljesen feloldódjon. Egy kis lábosban melegítsük fel a tejet és keverjük simára a tejporral. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és keverjük össze a tejes masszával. Végül a mogyorókrémet keverjük ki a tejes-csokis masszával, töltsük üvegbe és kész is.[/box]
[box title=”Szaloncukor házilag” box_color=”#fd6d6d”]
Hozzávalók:
- 50 dkg mazsola
- 20 dkg őrölt mogyoró
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 citrom reszelt héja
- csipet őrölt fahéj
- 5 dkg méz
Elkészítés: A mazsolát forró vízben hagyjuk állni pár percig. Közben mérjük ki a mogyorót, a kókuszreszeléket, reszeljük le a citrom héját, fűszerezük fahéjjal, majd öntsük le a mazsoláról a vizet és mindent dobjunk robotgépbe. Miután összedolgoztuk, evőkanállal adagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot és formázzuk szaloncukorrá. Ha bevonatot is szeretnénk, akkor kevés olajjal olvasszunk fel étcsokoládét, majd öntsük le a gombócokat. Tegyük hűtőbe dermedni, majd csomagoljuk be.[/box]
[box title=”Természetes nyalóka” box_color=”#ffac57″]
Hozzávalók:
- nyírfacukor
- nádcukor
- bodzás, málnás vagy meggyes szörp
Elkészítés: Egy kis lábosba tegyünk 25-30 gramm nyírfacukrot, amire löttyintsünk 1 evőkanál szörpöt. Ezt közepes lángon melegítsük fel, közben kevergessük. A nyírfacukor gyorsan felolvad, ekkor lehet hozzáönteni a barna cukrot hasonló mennyiségben és várni, míg szépen felolvad. Ha nem elég szirupos, akkor tegyünk még bele barna cukrot. Miután elkészült, zárjuk le a tűzhelyet és hagyjuk kicsit hűlni, dermedni. Amikor már nem forró, és jó sűrű, akkor öntsük nyalókaformába, állítsuk bele a pálcikát, majd hagyjuk jól kihűlni, ha hideg van, akkor tehetjük az ablakba is. Ha kész és teljesen megdermedt, jöhet a csomagolás.[/box]