3 C
Pécs
hétfő, november 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőFélnünk kell a koleszterintől?

Félnünk kell a koleszterintől?

A „magas koleszterinszint” hallatán valamennyiünk összerezzen, mert kizárólag annyit tudunk róla, hogy ez a kifejezés valami baljósat jelent. Ám ez nem teljesen van így, bőven akadnak még tévhitek a koleszterinszint körül. Pécsi szakembert kérdeztünk, és miután tisztázzuk a fogalmakat, eloszlatjuk a tévhiteket is.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin szinte majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható vegyület, nagy részét viszont a májunk termeli. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, amelynek különleges szerepe van az agysejtek, idegsejtek képződésében, megújulásában, az epesavak egyik alkotója, valamint számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.

Koleszterin 1

Prof. Dr. Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinika egyetemi tanára elmagyarázza, hogy a koleszterin a vérünkben található, a vérben történő továbbjutást pedig a koleszterinszemcsét körülvevő fehérjeburok segíti elő. Ennek a buroknak a sűrűsége alapján elkülönítünk alacsony (LDL) illetve nagy (HDL) sűrűségű koleszterint.

Nem mindegy, hogy LDL vagy HDL

– A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak. Jellemzően a szívben, az agyban, a perifériás érrendszerben és a vesében okoznak károsodást. A magas koleszterinszint pedig bizonyítottan a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktora – avat be prof. dr. Cziráki Attila. Hozzáteszi, hogy mivel az összkoleszterin legnagyobb részét többnyire az LDL koleszterin teszi ki ezért a magas koleszterin szintet legtöbbször a sok „rossz” (LDL) koleszterin emelkedése jelenti. Ha pedig a véráramban túl sok a „rossz” (LDL) koleszterin, könnyen létrejöhet az érelmeszesedésre jellemző lerakódás az érfalakon.

red apple

 

Az egészséges szintet, vagyis a HDL koleszterin növelését elsősorban megfelelő táplálkozással, koleszterin-szegény diéta bevezetésével („mediterrán diéta”) tudjuk elérni, vagyis sok gyümölcs, zöldség, valamint halfélék, fehér húsok rendszeres fogyasztásával. A magas koleszterinszint csökkentése egyébként nem minden esetben oldható meg „csupán” diétával, ezt rendszeres testmozgással kell kiegészíteni. Végül, ha egyéb betegség miatt nem tilos, akkor a rendszeresen, jó minőségű vörösborból fogyasztott egy deci is védő hatással bír.

Mitől jó a „jó koleszterin”?

A HDL „jó” koleszterin különleges tulajdonsága, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képes felvenni, és azt a májhoz szállítani, ami kiválasztja, így a szervezet megszabadul a káros folyamattól. A szakember szerint épp ezért a megelőzés szempontjából elengedhetetlen a HDL koleszterinszint növelése.

Az egyensúly a fontos

Prof. dr. Cziráki Attila szerint jellemzően a hibás diéta, vagyis a nagy arányban fogyasztott magas koleszterintartalmú ételek a felelősek a magas koleszterinszintért. Viszont vannak esetek, amikor „normális” a magasabb koleszterinszint, például terhességnél is számolni kell a magasabb értékkel az anyagcsere-változás miatt, ám nem kell megijedni, ugyanis a szülést követő hat héten belül általában visszaáll a normális tartományba.

Koleszterin 4

[box title=”Hol mérhetjük Pécsett?” box_color=”#3e8adb”]

A legegyszerűbb, ha a háziorvosunkhoz fordulunk beutalóért, ugyanis a koleszterinszint mérését valamennyi pécsi laboratórium is rutinszerűen végzi már. Emellett lehetőség van az ujjbegyből vett vérmintából, gyorsteszttel mért szint meghatározására is – ez szintén elérhető Pécsett, erről is a háziorvosunknál tudunk érdeklődni.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő