Mikor van ideje enni Györfi Annának, hogyan tartja formában alakját a pécsi modell, Szőke Barbie, és honnan van energiája Raksányi Krisztina kosárlabdázónak? Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan étkeznek az ismert pécsi nők! Lessük el a trükkjeiket!
Györfi Anna – a Pécsi Nemzeti Színház színművésze
Két éve egy kedves barátnőm életmódváltásának hatására kezdtem el az úgynevezett ovo-lakto vegetáriánus táplálkozást, ami annyit jelent, hogy a növényi étrend mellett fogyasztok tojást és tejtermékeket, húst azonban nem. Emellett figyelek a változatos étkezésre, a vitaminok bevitelére, friss zöldséget-gyümölcsöt például mindig az egyik kedvenc pécsi helyemen, a Vásárcsarnokban vásárolok.
Reggel soha nem indulok munkába üres gyomorral, sőt, általában bőségesen reggelizek. Ilyenkor sajtot, tojást, zöldséget, vagy ha van időm megfőzni, zabkását fogyasztok gyümölccsel. A színházban 10-14-ig tart a délelőtti próba. Mindig viszek magammal almát, banánt vagy a szezon aktuális gyümölcseit.
Az ebéd ideje 15-16 óra közé esik, amit általában a kedvenc helyemen, egy laktovegetáriánus étteremben fogyasztok el, a sokak által ismert Puspa Konyhájában. Az esti előadások után pedig igyekszem egy joghurttal vagy kefirrel beérni reggelig.
Azért én sem vagyok szent, a szénhidrátokról és az édességekről nem tudok lemondani, viszont sok vizet fogyasztok, nem iszom alkoholt és nem dohányzom. Az egészséges életmódot pedig a szervezetem érezhetően meg is hálálja.
————————————————————————————————————————-
Szőke Barbie – modell
Nemcsak a munkám, de az egészségem miatt is odafigyelek az étkezésre. Soha nem fogyókúrázom, inkább egyfajta életmódot követek. Délelőtt inkább a szénhidrátokat, estefelé pedig a fehérjéket ütemezem be. Reggelire legtöbbször zöld turmixot iszom, ezt banánból, bébispenótból, avokádóból, zöld almából, és szőlőmag-őrleményből készítem, szénsavmentes ásványvízzel hígítva. Ez ugyan nagyon felfrissít és rengeteg vitamin van benne, de túl sokáig nem tart ki, úgyhogy mindig tízóraizok valamilyen gyümölcsöt vagy zabkását, esetleg teljes kiőrlésű kenyérből pirítóst.
Ebédre leginkább húsételt eszem, főként csirkemellet, zöldségkörettel, de durum tésztából főzök tésztaféléket is. Uzsonnára általában egy joghurtot, vacsorára pedig halat eszem párolt zöldséggel, vagy salátát, de nagyon szeretem az édesburgonyát is. A lényeg, hogy sokszor eszem keveset – akár naponta hatszor, hétszer -, így mire megéheznék, mindig jön a következő étkezés.
Rendszeresen mozgok, heti kétszer-háromszor TRX órára megyek, illetve az otthoni kardió gépen igyekszem napi szinten edzeni. Ennek ellenére szerintem mindenkinek vannak olyan napjai, amikor nem bírja megállni egy kis nassolás nélkül. Azért ilyenkor is próbálok egészséges ételt választani, mondjuk gyümölcssalátát, olajos magvakat, olaj nélkül sült burgonyát/édesburgonyát, aszalt gyümölcsöket, zöldség- és gyümölcs chipseket.
————————————————————————————————————————-
Raksányi Krisztina – kosárlabdázó, PEAC-Pécs
Ébredés után, ami úgy fél nyolc körül van, rögtön egy pohár vízzel indítom a napomat, úgy hallottam nagyon jót tesz a szervezetnek. Szellemileg és fizikailag is felébredek tőle. Sajnos a reggeli kapcsán már kevésbé vagyok tudatos, gyakran elmarad, hogy egyek valamit. A cappuccino viszont biztos pont, ami nélkül nem tudok létezni. A másodikat mindig edzés után fél tizenegy-tizenegy felé iszom meg, ez most már rituálé nálam.
Az ebéd általában dél, fél egy közé esik, mert edzés előtt 4-5 órával már nem szeretek enni. Mivel nem szívesen főzök magamra, ezért vagy anyukámnál, vagy a Paulusban ebédelek, a klub itt biztosít számunkra étkezést. Sajnos kénytelen vagyok tudatosan táplálkozni, különben rengeteget ennék, egyedül az ebéd az, amikor kicsit lazábban veszem a dolgokat. Abszolút húspárti vagyok, de az egészséges jegyében igyekszem minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A paprikát és az uborkát sajnos kimondottan utálom, de a brokkoli és a hagyma minden mennyiségben jöhet.
A délutáni edzés előtt megeszek egy banánt – helyettesítve a csokit, amit egyébként nagyon szeretek. Vacsorára a barátaimmal, csapattársaimmal az egyik kedvenc uránvárosi éttermünkben, a Grappa Pizzériában gyűlünk össze. Imádom a cézár salátájukat, de van, hogy valami tésztaételt eszek. Ez hét óra tájban van, úgyhogy vacsora után igyekszem kibírni reggelig, de ha mégsem megy, akkor is maximum gyümölcsöt fogyasztok.