Könnyedek, finomak, laktatók és pofon egyszerű őket elkészíteni – tavasszal a leveseké a főszerep, mivel a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből a legjobb leveseket készíthetjük el. Ez alkalommal csokorba szedtük a legtutibb tavaszi első fogásokat.
[box title=”Tavaszi csirkeleves snidlinggel” box_color=”#acde78″]
Hozzávalók:
- Két filézett csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy burgonya
- 1-1 sárga és fehérrépa
- 1,5 deci tejszín
- só, bors
- pár szál snidling és petrezselyem zöldje
Elkészítés: A vöröshagymát pároljuk kevés olajon üvegesre. Kockázzuk fel a csirkemellet, és kevergessük fehéredésig a hagymán. Sózzuk borsozzuk és öntsük fel egy kis vízzel, majd főzzük puhára a húst. Ezután adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és zöldségeket, főzzük puhára őket majd a kis liszttel elkevert tejszínt adjuk hozzá a leveshez. Végül a felaprított snidlinggel és petrezselyemmel ízesítsük.[/box]
[box title=”Isteni spenótkrém” box_color=”#86cd56″]
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg liszt
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 1 liter tej
- 25 dkg spenót
Elkészítés: Dinszteljük meg egy kis olajon a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a sót, borsot, kevés szerecsendiót és lisztet, majd öntsük hozzá a tejet. Főzzük fel a lét amíg besűrűsödik, majd adjuk hozzá a spenótot. A végén botmixerrel pépesítsük.[/box]
[box title=”Bazsalikomos sárgarépakrém” box_color=”#51c742″]
Hozzávalók:
- 5-6 nagyobb sárgarépa
- 1 marék friss bazsalikom levél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dl húsleves alaplé
Elkészítés: A sárgarépákat pucolás után vágjuk vastagabb karikákra. Olvasszuk meg a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd dobjuk rá a sárgarépát, és pároljuk pár percig. Öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a bazsalikom felét. Lefedve főzzük puhára, majd turmixszoljuk össze. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Ha kell, tejszínnel hígíthatjuk. A bazsalikom másik felét tálaláskor használjuk fel.[/box]
[box title=”Zöldséges gombaleves” box_color=”#299e41″]
Hozzávalók:
- 40 dkg csiperke gomba (vagy egyéb szezonális gomba)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 szál zeller
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1,5 liter víz
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés: Kockázzuk fel a hagymát, a megmosott gombákat, majd a zöldségeket is daraboljuk fel. Egy lábasban, kis olajjal és pirospaprikával dinszteljük meg a hagymát, majd dobáljuk rá az összes zöldséget egy deci víz kíséretében. Főzzük addig amíg puha nem lesz minden hozzávaló.[/box]
[box title=”Plusz tipp: Az isteni medvehagymakrém” box_color=”#198f40″]
Korábban összegyűjtöttük a legfinomabb medvehagymás recepteket, amiből persze nem maradhat ki az isteni medvehagyma krémleves sem. Most is szükségét érezzük, hogy megemlítsük, ugyanis a medvehagyma még hetekig szedhető a Mecsekben! A receptet ITT találjuk meg![/box]