Az eperszezon jócskán odébb van még, úgyhogy az apró magvas gyümölcs mértéktelen fogyasztásával várnunk kell. A zöldséges ládákban ugyanakkor már fellelhető az import eper, ami valljuk be nem rossz, de a jótól igencsak messze van. Önmagában falatozni tehát nem annyira finom, de egyéb hozzávalókkal feljavítva becsaphatjuk érzékeinket. Dobpergés….Három epres reggeli következik!
[box title=”Fahéjas tejberizs eperrel” box_color=”#fbaebf”]
Hozzávalók – 4 adag
- 15 dkg rizs
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 1 tk fahéj
- 2.5 dl habtejszín
- 4 ek méz
- 50 dkg eper
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőbe öntünk 1 ek olívaolajat és megpirítjuk rajta a rizst, majd nyakon öntjük egy merőkanálnyi meleg vízzel. A következő kanál vizet csak akkor adjuk hozzá, amikor már az előzőt felszívta a rizs . Addig adagoljuk hozzá a vizet, amíg félig megpuhul, onnantól kezdve tejjel folytatjuk, míg teljesen meg nem fő a rizs. Ízesítjük fahéjjal és mézzel. A tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a rizzsel összeforgatjuk.
Közben az 50 dkg megtisztított, felszeletelt epret egy kis vízzel és a mézzel felfőzzük (mintha lekvárt készítenék). Ha megvan, egy helyes üvegtál aljába merünk a szószból, majd ráöntjük a rizs felét, ismét egy vékony réteg lekvár, erre mehet az eper másik fele, majd ismét rizs, végül vékony réteg lekvár és meg is vagyunk.[/box]
[box title=”Epres-almás crumble” box_color=”#e47c9e” title_color=”#000000″]
Hozzávalók – 5 adag
A gyümölcsös alaphoz
- 30 dkg eper
- 1 db alma
- 5 teáskanál méz
- 1 teáskanál citromlé
- fahéj ízlés szerint
A morzsához
- 10 dkg finomliszt (lehet fele arányban liszt és darált mandula keveréke is)
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
Elkészítés
A gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk, és öt szuflé formában szétosztjuk. Kevés fahéjjal, pár csepp citromlével ízesítjük, majd mindegyik tetejére egy teáskanál mézet csurgatunk. A morzsa hozzávalóit egy aprítógépben összekeverjük, és a gyümölcshalmok tetejére szórjuk. 180 fokon előmelegített sütőbe helyezve kb. 25 perc alatt készre sütjük.[/box]
[box title=”Epres-banános tepsis zabpehely” box_color=”#d34974″ title_color=”#090909″]
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zabpehely
- 1/2 tk só
- 75 g cukor (vagy nyírfacukor)
- 2 ek barna cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 100 g dió felaprítva
- 200 g friss eper felszeletelve
- 1 közepes banán vékonyra szeletelve
- 50 g csoki pasztilla, de sima táblás csoki is megteszi
- 500 ml tej
- 2 tk vanília aroma
- 3 ek olvasztott vaj, plusz 1 ek a sütéshez
- 1 tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd egy kisebb sütőtálat kenjük meg 1 ek olvasztott vajjal, és tegyük félre. Egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, sót, cukrot, fahéjat, szódabikarbónát, a dió és a csoki felét valamint az eper felét. Keverjük össze, és öntsük bele a kivajazott sütőtálba. A maradék diót, csokit és epret valamint a banánt pedig oszlassuk el egyenletesen a tetején. Tegyük félre.
Egy kisebb tálban keverjük el a tejet, vanília aromát, tojást és a vajat. Alaposan keverjük el, majd öntsük le vele a zabpelyhes keveréket. Kicsit rázzuk meg a sütőtálat, hogy a tejes keverék jól átjárja a zabpelyhet. Süssük aranybarnára, majd vegyük ki és szórjuk meg a barna cukorral. Tegyük vissza 1-2 percre, amíg a cukor elolvad. Melegen tálaljuk. [/box]