Csütörtökön a Pécsi Fűszerünnep apropóján fűszernövényeket ültettek a város több pontján. Ezért úgy döntöttünk, utánajárunk a konyhapulton sorakozó növények jótékony hatásainak.
Kakukkfű
Fűszeres, elsősorban hús-, hal-, vad-, burgonya- és juhsajt-ételek ízesítéséhez ajánlott, de szárítva fogyasztható teaként is. A kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.
Bazsalikom
Ideális fűszere a salátáknak, fűszerszószoknak, paradicsom-, hús- és halételeknek. Indiai eredetű és már az ókorban sokfelé elterjedt növény volt. Elsősorban emésztési zavarok, étvágytalanság, felfúvódás, gyomorpanaszok kezelésére használatos, de nyugtató, altató, enyhe fájdalomcsillapító hatással is bír. Ismert féregűző szer, emellett antibakteriális hatása miatt torokgyulladás és bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.
A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, amelyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
Rozmaring
Ez a fűszernövény antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza.
Kivonatát és párlatát a likőripar használja, enyhén keserű likőrök gyártásához. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén – és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél kifejezetten ellenjavallt, mert vetélést okozhat. Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén, valamint gyermekeknél hároméves kor alatt!
Kapor
Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres alkalmazása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. A kapor elsősorban az emésztőtraktusra hat, étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó hatású. Ételízesítésre a leveleket és a magokat használják, bár szárítás közben sokat veszítenek aromájukból. Lágyabb, frissebb, a köményre emlékeztető íze jól illik a salátákhoz, szószokhoz, halételekhez, sajtokhoz, és persze a tökfőzelékhez!
Citromfű
Megdörzsölve az egész növény nagyon kellemes citromillatot áraszt, ez a legbiztosabb ismertetőjegye. Frissítő, citromos ízt kölcsönöz a salátáknak, szószoknak, leveseknek, halételeknek, és teája is igen ízletes. Sok napfényt és nedves talajt igényel. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert, emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és általános görcsoldó szer.
Zsálya
Erősen fűszeres, balzsamos aromát ad a hús- és halételeknek, leveseknek, de sajtot is ízesíthetünk vele. Gyakran és sokoldalúan használják, belsőleg főképpen influenza, légúti megbetegedések, nátha, köhögés, hasmenés kezelésére. Erős vizelethajtó szer, tisztítja a veséket, a húgyutakat és a hólyagot. Külsőleg sebgyógyításra, aranyeres panaszok kezelésére, szájvízként fogínybetegségek, szájsebek gyógyítására ajánljuk. Vértisztító hatásának köszönhetően, kiváló szépségápoló szer, egészségesen tartja a bőrt, és egyes népi tapasztalatok szerint megszünteti a hajhullást. Egyaránt alkalmas a korpás fejbőr, a zsíros-, és a száraz haj kezelésére.
A zsálya egyik különleges tulajdonsága, hogy akár 50 %-ban is visszaszoríthatja az izzadást, ugyanakkor azok számára, akik nehezen izzadnak, izzasztó hatású.