Magyarországon a gyerekek több mint negyede túlsúlyos, alig sportolnak, hosszú órákat ülnek a számítógép előtt, és emellett folyamatosan nassolnak. A szülők egy része pedig csak sajnálkozik, és tilt, ahelyett, hogy megmutatnák a kamaszoknak, milyen édességekkel válthatják ki a nutellás gofrit, illetve a chipset.
A gyermekkori elhízás napjainkban egy egyik legégetőbb egészségügyi probléma. A PTE Gyermekgyógyászati Klinikája tíz éve vesz részt olyan európai szintű kutatásokban, melyek a túlsúly okaival és a prevenció lehetőségeivel foglalkoznak. Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy hamarosan Pécsen is létrehoznak egy Regionális Megelőzési Központot, ahol az orvosok programokat dolgoznak majd ki a civilizációs betegségek és a gyermekkori elhízás megelőzésére. És most lássuk mit tehetnek a szülők, otthon, a konyhában.
Azt talán nem kell elmondani, hogy bármilyen nyers zöldség, gyümölcs, vagy olajos mag remek rágcsálnivaló lehet a főétkezések között. Ugyanakkor abban sincs semmi kivetnivaló, ha a gyerkőcök néha igenis édességet szeretnének enni. Ilyenkor vethetjük be az alábbiakat.
[box title=”Karamellizált almás morzsatorta” box_color=”#fef362″ title_color=”#070707″]
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 dkg őrölt mandula
- 1 tk. őrölt fahéj
- 12 dkg vaj
- 1 kis üveg méz
- 12 dkg lágy zabpehely
- 6 alma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a mandulát a fahéjjal, majd adjunk hozzá 10 dkg vajat, és ujjaink segítségével alaposan morzsoljuk el. Keverjünk bele 4 evőkanál mézet és a zabpelyhet. Ezután hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony szeletekre. Terítsük a gyümölcsöt a maradék vajjal kikent edény aljára, és csurgassuk meg egy-két kanál mézzel. A tetejére szórjuk a morzsakeveréket úgy, hogy teljesen betakarja a gyümölcsöt, de ne nyomkodjuk le. Süssük kb. 30 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, esetleg vanília fagylalttal.[/box]
[box title=”Kölespuding piros gyümölcsökkel” box_color=”#f64c3c” title_color=”#050404″]
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 dkg köles, 30 percre vízbe áztatva
- 5 dkg nyírfacukor (vagy méz)
- 1 kiskanál fahéj
- 1 dl tejszín
- 30 dkg piros bogyósgyümölcs vegyesen
- 1 evőkanál agavészirup
Elkészítés:
A kölesről öntsük le az áztató vizet, mossuk át alaposan, majd két-két és félszeres mennyiségű vízben főzzük puhára. Ízesítsük a nyírfacukorral és a fahéjjal, majd a tejszínt keverjük bele. Botmixerrel turmixoljuk pudingsűrűségűre, öntsük szilikonformába és hűtsük le. A gyümölcsökből egy kevés vízzel és az agavésziruppal főzzünk mártást, és még forrón csorgassuk a hideg pudingra.[/box]
[box title=”Étcsokoládés gyümölcsnyalókák” box_color=”#ac9aec” title_color=”#030303″]
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 5 dkg nyírfacukor
- 0,5 dl tejszín
- 40 dkg eper, szárától megfosztva (bármilyen más gyümölcs is megfelel)
Elkészítés:
Az étcsokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, majd a tűzről lehúzva a vajat, a vaníliát és a nyírfacukrot keverjük hozzá. Végül a félig felvert habtejszínt is forgassuk bele. A gyümölcsöket szúrjuk hurkapálcára, és mártsuk az olvadt csokoládéba. Miután a csokoládé az eperszemeken megdermedt, azonnal fogyaszthatja a család.[/box]