Legszívesebben nem is ennénk mást ebben a rekkenő hőségben, csak gyümölcsöt. Na jó, azért a gyümölcsből készült édességeket sem vetjük meg, igaz? Jöjjön most három szuper szilvás desszert!
[box title=”Szilvás clafoutis” box_color=”#f1c6e3″ title_color=”#0a0707″]
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 125 g liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg szilva
Elkészítés:
A szilvát mossuk, szárítsuk meg, és magozzuk ki. Ha kész, vágjuk félbe a gyümölcsöket és szórjuk meg 5 dkg cukorral, majd legalább félórán keresztül hagyjuk állni, Közben szitáljuk át a lisztet és keverjük el a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáönthetjük a tejet.
Vajazzunk ki egy sütőformát, majd öntsük bele a szilvát, és végül mehet rá a sűrű palacsintatészta. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig.[/box]
[box title=”Szilvás rakott túró” box_color=”#fddfaf” title_color=”#121010″]
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 6 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- só
- 10 dkg cukor
- 40 dkg szilva
- 1 citrom leve
- vaj
- zsemlemorzsa
Elkészítés
A szilvákat a szokásos tisztogatás után felezzük el, és magozzuk ki. A cukrot karamellizáljuk a serpenyőben, majd facsarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a szilvát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ha megvan, vegyük le a tűzről, és öntsük le a levét. Ez utóbbit tegyük félre egy kis időre. A tojásokat válasszuk szét,a sárgákat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd a túróval és a csipetnyi sóval simára keverjük.
Az étkezési keményítőt keverjük össze a sütőporral, majd adagoljuk a túrós masszához, végül a habbá vert tojásfehérjével is tegyük ugyanezt. A habos túró felét tegyük kivajazott, zsemlemorzsával szórt tepsibe, oszlassuk el rajta a szilvát, és fedjük be a maradék krémmel. Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve, a félretett szilvalével locsoljuk meg, mielőtt tálaljuk. [/box]
[box title=”Szilvás cobbler ” box_color=”#93eb99″ title_color=”#000000″]
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 2 ek és 5 dkg barnacukor
- 2 kk őrölt fahéj
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 1 db tojás
- csipet só
- 0.5 csomag sütőpor
Elkészítés:
Magozzuk ki a szilvákat, majd a 2 evőkanál cukorral és fahéjjal keverjük össze. A hideg vajat kockázzuk fel, és morzsoljuk össze a liszttel, ezután mehet bele a cukor, meg a csipet só. A tojást keverjük össze a tejszínnel és azt is öntsük a liszthez. Dolgozzuk alaposan össze és adjuk hozzá a sütőport is.
A szilvát sorakoztassuk egy jénai tál aljára, a tésztából pedig formázzunk kisebb gombócokat és pakoljuk őket a szilva tetejére. Nem kell túl szorosra, mert sütés közben megnőnek. A tetejét szórjuk meg 2 evőkanál barna cukorral. Süssük előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40-45 percet. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül krémes a tésztája.[/box]