2 C
Pécs
péntek, november 22, 2024
KezdőlapKorzóGasztróSzép a bőröd! Muti, mit eszel?

Szép a bőröd! Muti, mit eszel?

A hűvös, téli időszakban nem olyan könnyű hidratált, ragyogó állapotban tartani a bőrünket. Nem mindig elegek a különféle éjszakai és nappali hidratálókrémek, fontos belülről is megadni a szervezetünknek, ami jár neki. És bár ilyenkor kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, azért ősszel, télen is lehet válogatni a különféle bőrtápláló élelmiszerek közül.

Répa

Béta-karotinjai A-vitaminná alakulnak, ez a zsírban oldódó vitamin pedig segíti a sejtanyagcserét, és egészséges arcszínt biztosít. Továbbá erős antioxidáns, semlegesíti az öregedésért felelős szabadgyököket. Nyersen, salátába keverve érdemes fogyasztani, de ki is préselhetjük a levét.

répa

Déligyümölcsök

Magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően segítik a kollagéntermelést, ez a fehérje segít a bőr feszességének megtartásában és a ráncok megelőzésében. A dohányzóknak különösen sokra van szüksége C-vitaminból, mert az a nikotin lebontásában is részt vesz. Ideális, ha naponta fogyasztjuk valamilyen formában. A grépfrút, a narancs, a citrom, az ananász, a mangó télen-nyáron egyaránt kapható. Figyelem: a C-vitamin hő hatására lebomlik!

Joghurt

Külföldi kutatók is alátámasztják, hogy a tejtermékekből nyert protein feszesíti a bőrt, így késleltetve a ráncok kialakulását, illetve azok elmélyülését. Ha pedig a sima joghurtot görögre cseréljük, még jobban járhatunk, hiszen a szakértők szerint ez gyakran kétszer annyi proteint tartalmaz. A joghurtban található baktériumok ezenkívül segítik az emésztést, a benne található kalciumnak köszönhetően pedig erősödnek a körmök és a bőr.

joghurt

Almaecet

Amennyiben kívülről alkalmazzuk, enzimjeinek koncentrációja segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől. Ha viszont elfogyasztjuk, leontja a zsírt, és segíti az emésztést. Ennek köszönhetően bőrünk tiszta lesz, nem csúfítják majd pattanások. Vannak, akik naponta rendszeresen fogyasztják vízzel hígítva, salátára téve viszont egy fokkal kellemesebb megoldás.

Olajos magvak

Az olajos magvak bőrszépítő hatása is a bennük található antioxidánsoknak köszönhető. Az E-vitamin szintén igen hatásos a bőr öregedését okozó szabadgyökök ellen. Továbbá úgy tűnik, segíti a bőr hidratáltságát megtartani, enyhíti a bőrszárazságot. Sőt, szelénnel párosítva kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását. Vagyis pár szem mandula és egy kis szelénben gazdag túró keverékéből kiváló bőrszépítő étel készíthető.

mandula

Teljes kiőrlésű gabonák

Általánosságban elmondható, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása feldolgozott gabonák helyett, javít a bőr összképén. A hajdina például kiváló rutin forrás, amely antioxidáns hatású. A búzacsíra pedig biotint tartalmaz, amely a többek között a zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen. Hiánya esetén bőr kiszárad és pikkelyessé válik.
Ezzel ellentétben a finomított szénhidrátok bevitele után a vér inzulinszintje hirtelen megemelkedhet, amely hozzájárul az akné kialakulásához.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő