Neked is kávéval indul a reggel? Esetleg energiaitallal és csokival? Netán mindhárommal egyszerre? Nem mondjuk, hogy nem ismerős az érzés, viszont sajnos nem ez a hosszú élet titka. Táplálkozáskutató szakemberrel mutatjuk meg, hogy pöröghetsz fel „káros szenvedélyek” nélkül.
Miért lenne hétpecsétes titok az, hogy olyan teljes értékű ételek kerüljenek a tányérra reggel, amik tartalmazzák az összes fő tápanyagot, cukormentesek (vagy csak nagyon kevés cukrot tartalmaznak), összetett szénhidrátban viszonylag gazdagok így nem okoznak hirtelen éhséget, tartalmaznak az agyműködéshez szükséges esszenciális zsírsavakat, amik a teltségérzet kiváltásában is fontosak, valamint könnyen hasznosuló fehérjékben is bővelkednek.
Egyszerre soknak tűnik? Gond egy szál se, jöjjenek a fenti kitételeknek megfelelő reggeli energiabomba receptek, Vági Zsolt, pécsi táplálkozástudományi szakember segítségével.
[su_box title=”A turmixok királya: zöldturmix” style=”soft” box_color=”#ffbacc” title_color=”#000000″]
- 1 banán
- 1/2 alma
- 1 marék spenót
- 1 marék zabpehely
- kis darabka friss gyömbér
- 1 marék mandula
- 1 pohár növényi tej/tehéntej/víz[/su_box]
[su_box title=”Kávés smoothie, kávérajongóknak” style=”soft” box_color=”#ffbfab” title_color=”#000000″]
- 1 banán
- 3 evőkanál zabpehely
- 2 dl (növényi) tej
- 1 evőkanál kenderliszt
- 1 adag kávé
- 1 teáskanál méz[/su_box]
[su_box title=”Almás-banános zabkása” style=”soft” box_color=”#ffd791″ title_color=”#000000″]
- 2-3 marék zabpehely
- 1/2 reszelt alma
- 1 apróra vágott banán
- 1 marék dió
- 1 ek. darált mák vagy pirított kendermag
- 1 kiskanál méz
A zabpelyhet megfőzzük vízben vagy (növényi) tejben, majd melegen összekeverjük a többi hozzávalóval.
Ugyanezt müzliként is fogyaszthatjuk, ha nem főzzük meg a zabpelyhet. Szintén 5 perces reggeli, ha kis forróvízzel vagy tejjel felöntjük a zabpelyhet, amíg készülődünk, megdagad. Ehetjük kölessel is, aminek a főzési ideje kicsit hosszabb, kb. 25 perc, de előző este már előkészíthetjük.[/su_box]
[su_box title=”Nem édesszájúaknak, akár ebédre is: alapsaláta” style=”soft” box_color=”#91ffa5″ title_color=”#000000″]
- 80 g tofu/tonhalkonzerv/felvágott
- 20 g sajt (elhagyható)
- 2 marék koktélparadicsom
- 1 marék rukkola vagy bébispenót
- 2 ek. vörösbab
- 1/2 avokádó
- néhány szem dió vagy mandula
- olívaolaj és balzsamecet locsolással
Fogyasztható pirítóssal, kétszersülttel, pitával, torillával, kuszkusszal. A maradékot pedig elvihetjük magunkkal ebédre egy adag (85 g) kifőtt penne tésztával összekeverve tésztasalátaként. [/su_box]
Fontos megemlíteni végül, hogy a reggeli rutin része kell, hogy legyen legalább egy fél liter tiszta vagy citromos víz is, hiszen előtte 7-8-9 órán át nem fogyasztottunk folyadékot!
Mindenki jól tanulmányozza át a fenti recepteket, és ha marad még kérdése, esetleg személyre szabott tanácsadásra, vagy életmódváltó-programra lenne szüksége, kattintson ide.