7 C
Pécs
vasárnap, november 24, 2024
KezdőlapKorzóGasztróVáltozz profi pékké!

Változz profi pékké!

Ma már nem ugyanaz a pék zsemléje, mint régen. A jó öreg vajaskifli és vizeszsemle már csak a múltból derenghet, jó hírünk viszont, ha szorgos kis háziasszonyok/urak vagyunk, akkor egy óra alatt összedobhatunk egy kosár ízletes zsömlét.

Nem minden recept esetében kell 24 órával korábban elkezdeni a dagasztást, és a sütő előtt lesni, hogy vajon elrontjuk-e a sütést vagy nem. Mutatunk három egyszerű receptet, ha otthon akarjuk elkészíteni a tökéletes zsömit.

Tejes kifli

Alapanyagok:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só és cukor
  • 3,5 dl tej
  • 20 g élesztő

A meglangyosított tejbe tegyük bele a teáskanálnyi cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet és a sót keverjük el, a tejes egyveleget hozzáadva pedig gyúrjunk tésztát belőle. Kelesszük 45 percig letakarva, addig, amíg kétszeresére nem dagad a tészta. Nyújtsuk kör alakúra, majd szaggassunk belőle nyolc cikkelyt. A cikkelyeket görgessük fel, majd hajlítsuk be, kifli alakúakra. Fektessük sütőpapírra, majd további fél óra pihentetés után, süssük 220 fokos sütőben 20 percig.


Házi vizeszsemle

Alapanyagok:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 2,5 dl meleg víz
  • 4 evőkanál kovász
  • 10 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor, 2 só

Az összes alapanyagot keverjük össze, majd dagasszunk lágy tésztát belőle, jó meleg helyen. Ha a tészta legalább a kétszeresére nőtt, gyúrjuk ki belőle a levegőt, és osszuk annyi részre, ahány zsemlét szeretnénk kapni a végén. Töltsünk meg egy tepsit vízzel, tegyük a sütőbe, fölé mehet a vízzel megkent zsemlék hadserege. Körülbelül 20 percig süssük, 190-200 fokon. Sütés közben permetezhetünk még rá vizet.

food-pizza-kitchen-recipe


Vajaskifli

Alapanyagok:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 2,5 dl meleg tej
  • 2 evőkanál kovász
  • 1 teáskanál cukor, só
  • 15 g élesztő

Az összes alapanyagot dobáljuk bele egy tálba a vaj kivételével, gyúrjuk homogén masszává, majd apránként adjuk hozzá a vajat is. Tegyük meleg helyre, és hagyjuk legalább duplájára dagadni. Tegyük 190 fokos, előmelegített sütőbe, és 20 percig süssük. Mielőtt még betennénk a sütőbe, kenjük meg vízzel a kifliket.


+1 tipp: vajas, sajtos pincekifli

Hozzávalók a tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 pohár kefir
  • 1 dl olívaolaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 20 dkg sajt

Az élesztőt futtassuk fel a cukros tejben, a lisztben keverjük el a sót, majd mindent öntsünk egybe egy tálba, és jól keverjük el őket. Formázzunk kis cipókat, körülbelül 6-8 darab jön ki belőle. Takarjuk le, és pihentessük egy órát. A cipókat nyújtsuk ki, kenjük meg a só és a vaj egyvelegével, és szórjuk meg a sajt reszelékével. Egy újabb lapot fektessünk rá, amire szintén mehet a vaj és a reszelt sajt. Ezt vágjuk 6 cikkelyre, majd görgessük fel kifli alakba őket. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük őket pirosra, tojással kenhetjük, és durva szemű sóval szórhatjuk a végén.

pexels-photo (12)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő