Csak egy maradhat. Ez a jól ismert mottó tökéletesen illik a Pécs város borát kiválasztani hivatott versengésre is. Június nyolcadikán az Aranykacsa étteremben tucatnyi termelő több mint száz fajtáját kóstolhatta meg az a százötven szerencsés, aki az előválogatón részt vehetett.
Mint azt Háber Tamás, a borkóstoló házigazdája a Pécsi Híreknek a rendezvényen elmondta, a résztvevők fehér, vörös, rosé, és desszertborokat kóstolhattak meg, s ezek közül választhatták ki a szerintük legfinomabbakat. A mostani előválogató egyben belépő a Pécs város bora versenyre, amelyet szeptemberben rendeznek majd meg – mondja az Aranykacsa étterem vezetője.
Az esemény egyben arra is jó volt Háber Tamás szerint, hogy a termelők bemutatkozhassanak boraikkal, megismertethessék új termékeiket, előállhassanak az új legfrissebb évjáratú nedűikkel. Olyan tételeket is bemutathattak a pincészetek, amelyeket egyébként nem palackoznak, mert csak kisebb mennyiség áll rendelkezésre, így igazi kuriózumok is kerültek a borospoharakba – tette hozzá.
Bár több, a mecsekaljai borúton termelt fajtát is felszolgáltak a rendezvényen, a város bora címet kizárólag a Pécsi Hegyközségen szüretelt szőlőből erjesztett nedű érdemelheti ki a szeptemberi döntéskor – figyelmeztetett a kóstoló házigazdája.