23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapKultZónaÖsszművészeti program a Pécsi Szabadtérin

Összművészeti program a Pécsi Szabadtérin

 

Huszonnégy produkció negyven estén át – ezt ígéri a Pécsi Szabadtéri Játékok idei kínálata. A tervezettnél egy fontos helyszínnel (a düledező tettyei romokkal) kevesebb áll rendelkezésre, de az Anna-udvarban és a Káptalan utcai színpadon a hagyományokhoz híven változatos műsor várja a közönséget.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül

– Nem rendezvényszervező iroda vagyunk, nálunk műhelymunka folyik, saját előadásokat hozunk létre a vendégprodukciók mellett – nyomatékosítja Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház, s egyben a Pécsi Szabadtéri Játékok tavaly decemberben kinevezett igazgatója, aki édesapjától, Vidákovics Antaltól vette át e kettős stafétabotot. – A jól bevált hagyományt szeretném folytatni, így ezúttal is különleges táncestekkel, remek koncertekkel, kortárs és klasszikus színdarabokkal, zenés és prózai művekkel várjuk a közönséget. Velünk ünnepel az ötven éve alakult Pécsi Balett, az ugyancsak fél évszázada működő Fáklya Horvát Művészegyüttes, az 55 éves Mecsek Táncegyüttes, a szintén 1955-ben indult Szeged Táncegyüttes, és az idén hetven esztendős Tám László fotóművész is. Martin György néprajzkutató munkássága előtt tiszteleg a Honvéd Táncszínház produkciója, fellép a Khamoro Cigány Táncegyüttes, lesz három tüzes flamenco estünk, majd lett, ír, olasz, francia, spanyol, román, litván, német és pécsi néptáncegyüttesek részvételével otthont adunk a 13. Európai Ifjúsági Kultúrhétnek.

A színmű-kínálat is ígéretes. A Pécsi Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az arany ára című piaci játékot, ezt Bereményi Géza rendezi saját, Eldorádó című filmjének színpadi átiratából, melyet a pécsi premierre alaposan fel is frissített. Mint mondja, „összesűrítette benne az időt”, korszerűsítette a mai kornak és a nézők elvárásainak megfelelően. Főszerepében Balikó Tamást láthatjuk. Ugyancsak koprodukcióban készül Claude Magnier: Oscar című, fergeteges vígjátéka Balikó Tamás rendezésében, Besenczi Árpáddal a szappangyáros szerepében.

A Janus Egyetemi Színház felújítja a Móricz-művek nyomán tavaly műsorra tűzött Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi játékot, új bemutatójuk Shakespeare komédiája, A makrancos hölgy lesz. Mindkettő főszereplője Adorjáni Bálint, rendezője pedig Mikuli János. Csehov és Olga Knyipper szerelmének történetét idén is Györfi Anna és Vidákovics Szláven éli újra a Rózsáim pompásan virágoznak című esten.

Magyar nyelvű új produkcióként Szikora János állítja színpadra Vaszilij Szigarjev: Guppi című darabját; s noha horvát nyelvű lesz, de magyar felirattal élvezhetjük a legnépszerűbb horvát musicalt, a Jalta-Jalta címűt az Eszéki Nemzeti Színház társulatának előadásában. Hasonlóképpen elevenedik meg Molnár Ferenc klasszikusa, A Pál utcai fiúk az Eszéki Gyermekszínház és a Pécsi Horvát Színház közös bemutatójaként, Szikora János rendezésében. Parti Nagy Lajos átiratában sírhatunk-nevethetünk a Sírpiknik című tragikomédián, és persze Bánsági Ildikó, Takács Katalin, Margitai Ági, Gálffi László és Létay Dóra alakításán, Ilan Eldad rendezésében.

A zenei kínálatot gazdagítja a 100 tagú Cigányzenekar koncertje, három remek együttes részvételével a nemzetközi klezmer találkozó, a szarajevói Zeljko Bebek és együttesének műsora, valamint ismert énekesek közreműködésével egy musical parádé is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő