Nem azt mondjuk, hogy a karácsonyt alkoholos ital nélkül nem lehet átvészelni, de minek? Ha a forralt bor és a pálinka már a fülünkön jön ki, érdemes valami igazán finomat készíteni, amiből az egész család kortyolgathat, és jó passzol a karácsonyi menühöz. Négy ilyen receptet mutatunk!
Az igazi karácsonyi vaníliás puncs
Hozzávalók:
- 1 liter forró vaníliás fekete tea
- 5 cl rum
- 8 dkg barnacukor
- 3 szem ánizs
- 2 rúd vanília
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 narancs
- 1 citrom
Elkészítés: A vaníliarudakat vágjuk félbe, kaparjuk ki a belsejüket és a rummal együtt tegyük a teába. Mehet bele a barnacukor, a fahéj és az ánizs, így együtt hagyjuk állni egy tíz percig. Hámozzuk meg a narancsot és a citromot, a héját vágjuk fel vékony csíkokra, és tegyük bele azt is a puncsba. Facsarjuk ki a levüket, és azt is adjuk hozzá az italhoz.
„Részeges” kávé a fáradt délutánokra
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 3 tubus sűrített tej
- 1 dl kávé
- 3-4 dl whisky
- 10 dkg cukor
Elkészítés: Forraljuk fel a tejszínt a cukorral, majd vegyük le a tűzről, aztán keverjük hozzá a sűrített tejet és a kávét. Ha kihűlt, adjuk hozzá az aromát és a whiskyt. Legalább két órát pihentessük, de a legjobb, ha egész éjszakára, vagy tovább hagyjuk összeérni az ízeket.
Puerto Ricó-i tojáslikőr
Hozzávalók:
- 360 ml sűrített tej
- 420 ml cukrozott sűrített tej
- 450 ml tejszín, amelyet felfőzünk kókuszreszelékkel előző nap
- 420 ml tej vagy kókusztej
- 750 ml fehér rum
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 tk fahéj
Elkészítés: Az összes hozzávalót keverjük jól össze, majd legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe. Poharakba adagolva, egész fahéjjal tálaljuk!
Limoncello, az olasz citromlikőr
Hozzávalók:
- 500 ml alkohol – 70%-os
- 4 db citrom
- 200 g kristálycukor
- 400 ml víz
Elkészítés: A citromokat mossuk meg, egy hámozóval válasszuk le a héjuk felső sárga rétegét. Vigyázzunk arra, hogy a héj fehér része keserűvé teszi az italt, így gondosan csak a sárga réteget tegyük az italba. A héjakra öntsük rá az alkoholt, majd fóliázzuk le egy kancsóban vagy edényben, és hagyjuk érni egy hétig. A cukorból meg a vízből főzzünk szirupot, hagyjuk kihűlni, azután öntsük össze a citromos alkohollal. Jól hűtsük le, majd befagyasztott pohárból kortyoljuk!