Joggal állíthatjuk, hogy a rántott sajt rengeteg magyar ember kedvence, függetlenül attól, hogy egyébként eszik-e húst. Nagyon finom is, de valljuk be, egy idő után unalmas és nem is a legegészségesebb. Lássuk, a pécsi vegetáriánusok miket rendelhetnek!
Természetes, hogy a legtöbb pécsi étterem elsősorban a húsevőkre készül fel, hiszen ők jóval többen vannak a vegetáriánusoknál (és persze egyéb, még szigorúbb étrendet követőknél, mint például a vegánok). Vannak kifejezetten húsmentesen élőkre szabott ételeket felszolgáló helyek a városban, viszont jó lenne, ha ettől még a hagyományos éttermek is némi változatosságra törekednének a húsmentes kínálat terén.
Szerencsére erre vannak is példák, de a legtöbb esetben mind az à la carte felhozatal, mind pedig a napi menük csak a régóta jól bevált és szigorúan bő olajban sült rántott sajt, cukkini, brokkoli, gomba és karfiol ötösének tagjait vonultatják fel. Lássunk néhány példát Pécsről erre is, arra is.
Ha az előétel szót halljuk, általában egy jóval kisebb adag jut eszünkbe, mint egy főétel esetében. Kérdés, hogy az olyan éttermek, akik a teljes vegetáriánus kínálatot előétel címszó alatt vonultatják fel, mint a fenti példa mutatja, mit gondolnak erről. Vajon azok, akik nem esznek húst, nem is lakhatnak jól?
Találtunk olyan étlapot is, ahol a panírozott ételek a kímélő kategóriába tartoznak. Vajon ehhez mit szólna egy étkezési tanácsadó vagy fitneszedző? Fogyókúrázóknak mi nem tanácsoljuk a rántott sajt és a rántott zöldségek fogyasztását, főleg nem hasábburgonyával vagy rizzsel, melyek szintén csak a zsír-, és szénhidrátbevitelt fokozzák.
Egy népszerű pécsi étterem nem olyan rég à la carte ajánlata mellett önkiszolgáló pulttal bővítette kínálatát. Ez alapvetően meggyorsítja a kiszolgálást, rengetegen veszik igénybe a szolgáltatást. A fenti képen látható vegetáriánus kínálatot elnézve viszont lehet, hogy jobban jár, aki, ha teheti mindig otthon főz magának.
Általában a legtöbb húst nem evő pécsi már annak örülhet, ha egyáltalán van a napi ajánlatban húsmentes étel, még ha csak rántott cukkini is az.
Szerencsére azonban már sok pécsi helyen gondolkoznak máshogy erről a dologról. Figyelnek azokra is, akik tartósan nem esznek húst, de azokra a vendégekre is, akik csak néha kapnak kedvet a hús nélküli ételekre.
Sok napi menü és étlap tartalmaz különlegesnek mondható vegetáriánus ételeket, illetve egyszerűbb tésztákat, főzelékeket is. Habár ezeknek is nagy része tészta, aminek a fogyasztása megint csak nem éppen egészséges és diétás nagy mennyiségben vagy túl sűrűn, mégis örvendetes, ha egy-egy étterem kilép a panírzónából.
Szabó Zoltán, a PTE ETK Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének szakoktatója szerint, akár vegetáriánusként, akár húsevőként fogyasztunk zsírban vagy olajban, magas hőfokon kisütött ételt, rosszat teszünk magunkkal. A lényeg az, hogy a bő zsírban és/vagy olajban történő sütés során a nyersanyag víztartalmának jelentős része kicserélődik zsiradékká. Emellett a sütés során, mivel az magas hőfokon történik, az eljárás részeként számos olyan anyag keletkezhet, mely káros lehet az egészségünkre – például policiklusos aromás szénhidrogének, különböző aldehidek, és a többi.
A kockázatok elkerülésének érdekében Szabó Zoltán azt javasolja, amennyire csak lehet, kerüljük az efféle eljárással készült ételeket.
Amennyiben növényi táplálkozásról, vegetarianizmusról beszélünk, mindenképpen fektessünk hangsúlyt a kellő változatosságra. Egyfelől minél magasabb arányban fogyasszunk nyers vagy alacsony feldolgozottságú ételeket.
Másfelől a konyhatechnológiák közül javasolják azokat, melyek nem igényelnek túlságosan magas hőközlést, illetve nem tartalmaznak hozzáadott zsiradékot sem. Étrendtől függetlenül ezek a tanácsok mindenkire vonatkoznak, hangsúlyozta.
A magyar lakosság kétharmada ugyanis túlsúlyos vagy elhízott és a reprezentatív kutatások szerint nagyon magas a zsírbevitel Magyarországon. Arról egyébként, hogy a pécsi kisgyerekek nagy része kövér nemrég írtunk is.