800 forintos lángos, 500 forintos fagyi, kevés pincér, rendezetlenség – ilyen hírek keltek szárnyra még az igazi szezon előtt a Balatonról. Utánajártunk, mi igaz a legendákból.
Már javában készülnek a Balaton-parti települések a szezonra, a pünkösdi hosszú hétvégén sokan el is mentek pár napra a magyar tengerhez. Lapunk több munkatársa is körülnézett, nem utolsó sorban azért, mert szinte horrorisztikus hírek jelentek meg a tó körüli állapotokról. Azokat a településeket kerestük fel, amelyek különösen kedveltek a pécsiek körében: Szemest, Lellét, Boglárt.
– Nézze, én nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de furcsa, hogy minden szezon előtt előjönnek a hírek, hogy ez is rossz, az is drága a Balcsin – ráncolta a szemöldökét egy lellei vendéglős. – Vajon kinek áll ez érdekében? Van, aki azt szeretné, hogy a magyarok inkább máshová, mondjuk az Adriára menjenek nyaralni?
Az mindenesetre biztos, hogy 800 forintos lángost nem találtunk, pedig nagyon kerestük. A legtöbb helyen a sima lángos 350-400 forint körül van, míg a közkedvelt sajtos-tejfölös 550 forintból áll meg. Vannak persze különlegesebbek, például a kettéhajtott, virslivel és füstölt sajttal töltött, ez valóban drágább. (Körképünk ugyanakkor inkább szubjektív, elképzelhető, hogy egy-egy felkapott, trendi helyen, például Siófokon vagy Füreden magasabbak az árak, de a pécsiek által kedvelt kistelepüléseken egyelőre nem kell brutális drágulásra számítani.)
Ha nyár, akkor persze fagyi, a családosok tudják, ez biztosan nem úszható meg a nyaralás alatt. Az árak feltérképezésére szakembert alkalmaztunk, kollégánk 15 éves fiát, aki lelkiismeretesen körbe is biciklizte a fagyizókat – remélhetőleg nem lesz torokgyulladás a vége. Az eredmény: 250 forint, jelenleg ez az átlagos fagyiár, a leginkább kedvelt lellei és boglári fagyizók is ennyiért kínálják gombócát a jeges finomságnak.
A különlegesebb, kézműves csemegéket némiképp drágábban adják, és dobhat még az áron az édes tölcsér, a roletti vagy a cukorszórás. Ha a csavaros, gépi fagyit választjuk, 350 forint körül van a kicsi, 500 körül a nagy adag – de ez már komoly mennyiség, csak nagypályás fagylaltfalóknak ajánljuk.
Ha apa egy sört akar inni, amíg a gyerek fagyizik, 400-500 forintot kell előkészítenie egy korsóért, ez persze nem a csúcskategória. A szimpla hamburger 600 forint körül kezdődik, az egyre kedveltebb kézműves, „házi” hambik ára viszont ennek a duplája, és ez csak alap, a határ tényleg a csillagos ég, attól függően, mit tesznek bele.
Az árak az általunk tapasztaltak alapján tehát elviselhetőek, egy gond viszont tényleg van: a munkaerőhiány.
– Nekem már az is jó, ha bulizni jön le valaki, felőlem éjjel azt csinál, amit akar, csak napközben tudjon dolgozni – mondta egy part menti büfé tulajdonosa, aki egyelőre maga szolgál ki, de ha bejön a főszezon, szüksége lesz még valakire. – Felőlem akár egész nap ihatja ingyen a kávét, ha kilát a szemén és már el tudja vinni a tálcákat.
A gond nagyjából általános, csak azok az éttermek vannak jó helyzetben, amelyek családi vállalkozásként üzemelnek. Van olyan tulaj, aki már a közösségi oldalon keres szakácsot havi 600 ezres nettóért, szállással. Igaz, ez az állás csak szeptemberig él, akkor nagyjából lecseng a szezon.