Meglátva az első medvehagymaleveleket Pécsen, nagyot álmodtunk! Meghirdettük az AbszolútNő idei első receptversenyét, a beküldőknek pedig értékes nyereményeket ígértünk. A szerkesztőség közösen zsűrizett, hogy bemutathassa a legjobb pályamunkákat, és jutalmazza beküldőiket!
A napokban kibújt első medvehagymalevéllel együtt cikkünk is megjelent, melyben részletesen összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről a csodás növényről. Az eredetéről, a szedésével kapcsolatos szabályozásokról, a szervezetünkre gyakorolt hatásáról és a felhasználásáról itt írtunk bővebben. Annyian érdeklődtek cikkünk iránt, hogy eldöntöttük: szintet lépünk, és meghirdetjük a medvehagyma-receptversenyt.
Március 11-én, hétfőn startolt az AbszolútNő hagyományteremtő versenye, melyre egészen március 17-ig vártuk a nevezéseket. Három kategóriában lehetett nevezni, kategóriánként pedig más-más nyereményt lehetett hazavinni. Mutatjuk is a legjobb recepteket!
A családi kategóriára érkezett három legjobb pályamunka beküldőinek 4 fős belépőjegyet ajándékozunk az Eötvös Cirkusz és a Moszkva cirkusz közös, szórakoztató pécsi előadásaira! Három győztesünk: Vörösné Deák Andrea medvehagymás fokhagymakrémlevese, Mayer Brigitta medvehagymás-sajtos croissantja, és Baracsi Éva medvehagymás rizottója. Nézzük a recepteket!
Vörösné Deák Andrea: medvehagymás fokhagymakrémleves
A gyerekeim elég válogatósak, de így megeszik a medvehagymát – írja olvasónk! Elkészítés: 3-4 gerezd fokhagymát megpucolunk, fokhagymanyomón átpréseljük, szalonnazsíron megpirítjuk. Hozzáteszünk egy kanál lisztet, folyamatos keverés mellett világosbarnára sütjük. Forró, leveskockás vízzel vagy húslevessel felengedjük. Mehet bele ízlés szerint, apróra vágott medvehagyma. Ha összeforrt, főzőtejszínnel engedjük fel, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd 1-2 percig forraljuk. Melegen tálaljuk, levesgyönggyel, reszelt sajttal.
Mayer Brigitta: medvehagymás-sajtos croissiant
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 25 dkg vaj
– 2,5 dkg élesztő
– 2,5 dl tej
– 2 db tojássárgája
– kevés cukor
– ízlés szerint só
– 30 dkg trappista sajt
– 1 csokor medvehagyma
Elkészítés: A lisztből elveszünk 10 dkg-t, amit a vajjal összedolgozunk. Ebből elveszünk 7 dkg-t, amit a liszt másik részébe teszünk. A nagyobb rész vajas-lisztes kupacot négyzet alakúra formáljuk és hűtőbe tesszük. A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Amíg várunk, addig a lisztet elmorzsoljuk a 7 dkg vajas liszttel, sóval, 1 tojássárgájával és apróra vágott medvehagymával, majd beleöntjük az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, és hagyjuk 20-30 percet pihenni. Ezután négyzet alakúra nyújtjuk a tésztánkat és a hűtőből elővett vajas lisztes négyzetünket rátesszük a tészta közepére. Sarkokat ráhajtjuk a vajas részre úgy, hogy betakarja a tészta a vajat.
Téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát, majd a két szélét behajtjuk középre úgy, hogy ne takarják el egymást, majd félbe hajtjuk. Hűtőbe tesszük pihenni 20-30 percet. Megint kinyújtjuk téglalap alakúra, és megint behajtjuk középre a tészta széleit, de most takarja az egyik oldal a másikat. Megint vissza a hűtőbe 20-30 percre. Ha ez megvan, akkor újból kinyújtjuk téglalap alakúra, ebből háromszögeket vágunk. A sajt felét felvágjuk tetszőleges hasábokra, ezeket a tésztaháromszögek szélesebbik részére tesszük, és onnan feltekerjük végig a háromszögeinket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a croissanjainkat, és a másik tojássárgájával megkenjük. A maradék sajtot lereszeljük, és megszórjuk vele őket. Közepes hőfokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Baracsi Éva: medvehagymás rizottó
Hozzávalók két főre:
– 1 csésze kerekszemű rizs
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 fokhagymagerezd
– 1 csokor friss medvehagyma
– 1 dl fehérbor
– 1 liter alaplé vagy forró víz
– néhány löket olívaolaj
– egy kis darab vaj a habosításhoz
– só, bors
a tálaláshoz: koktélparadicsom, ízlés szerinti sajt (parmezán, füstölt sajt)
Elkészítés: Vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Válasszunk egy mélyebb, nagyobb méretű serpenyőt, és olívaolajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is rövid ideig (nehogy megégjen és keserű legyen). Ezután szórjuk a rizst a hagymás keverékhez, együtt is pirítsuk őket egy kicsit, majd öntsük fel egy pohár fehérborral a rizottóalapot. Ezután akkor öntsünk újra egy-egy pohárnyi alaplevet (ha elfogy az alaplé, a forró víz is megteszi) a rizottóra, ha a rizsszemek beszívták a folyadékot, és keverjük meg óvatosan. Ezt a lépést többször is meg kell ismételni a főzési idő alatt, mely kb. 20-25 perc. A rizottót ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az utolsó folyadékpótlásnál adjuk hozzá a csíkokra vágott medvehagymát, legvégén a vajat. Forró olívaolajon megfuttatott koktélparadicsommal és reszelt sajttal tálaljuk.
Tipp 1: Kerekszemű rizst válasszunk a rizottóhoz, ennek nagyobb a keményítőtartalma, így a szemek a főzés során megőrzik formájukat, jó állaguk marad, és nem lesz az ételből pép.
Tipp 2: A hagymák pirításánál adhatunk még hozzá apróra vágott bacont vagy gombaszeleteket, esetleg csirkemellkockákat.
A páros kategória nyertese Lánczos Sándor séf jóvoltából, 2 darab 6 250 forint értékű belépőjegyet vihet haza, melyet a sztárszakács szuper pécsi workshopjain válthat be. Idén Geng-Karasz Katalin viheti haza a díjat, amit medvehagymapesztós csigájával érdemelt ki. Nézzük a receptet:
A tésztához 25 dkg lisztre, 25 dkg vajra, 1,5 dl hideg vízre és egy kis sóra lesz szükségünk. A pesztóhoz pedig 10 dkg medvehagymára, 4-5 evőkanál olívaolajra, 3 evőkanál napraforgómagra, kis sóra és citromlére.
Elkészítés: A lisztet és a sót átszitáljuk, majd összemorzsoljuk a vajjal. Ráöntjük a jeges vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztát betesszük 15 percre a hűtőbe. Amikor kivesszük, lisztezett deszkára helyezzük és 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Figyeljünk arra, hogy minél egyenesebbek legyenek a szélei. A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát. 90 fokban forgassuk el a tésztát és ismét nyújtsuk ki és hajtogassuk össze az előző módszerrel. A kész tésztát tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni. (Ha van esetleg rá idő, jó, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben.) Ha gyorsan szeretnénk elkészíteni, akkor a levelestésztát készen is megvásárolhatjuk.
A pesztó hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és krémesre turmixoljuk. A kész tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és gazdagon megtöltjük a pesztóval és reszelt sajttal, majd hosszában szorosan feltekerjük és vizes kés segítségével 2 cm-re vágjuk. A tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk egymástól néhány centis távolságra, és 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.
Végül, de nem utolsósorban, a barátnős kategória győztese Kovács Kamilla, aki egy 2 fős belépőt nyert az év pécsi divateseményére, a Vivat Bacchus-koncerttel, divatperformansszal és koronázással egybekötött Miss Alpok Adria Szépe megyei döntőjére. Kamilla medvehagymás hummuszával lett befutó.
Hozzávalók: 25 dkg friss csicseriborsó, 2 evőkanálnyi szezámmag, 1 csokor medvehagyma, víz, só és fokhagyma ízlés szerint.
A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábast felmelegítünk. Beletesszük a csicseriborsót, hozzáöntünk másfél liter vizet, és felforraljuk. 30-35 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket fakanállal. A szezámmagokat mindeközben kicsit megpirítjuk. Leszűrjük a csicseriborsót, és késes betétű robotgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a szezámmagokat, a medvehagymát és a sót, majd krémesre turmixoljuk. A végén annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy krémes masszát kapjunk.