Minden Pest megyei szociális intézményben tudtak meleg ebédet adni szombaton, annak ellenére, hogy az eddigi szolgáltató – az intézményfenntartó megyei önkormányzat tetemes adóssága miatt – leállította a főzést.
A HunGast Kft. március 3-án 18 középiskolában zárta be a konyhákat és az étkezőket, hogy így kényszerítse rá a megyeházát a januári étkeztetés ellenértékének, 154 millió forintnak az átutalására (a tavalyról maradt 460 millió kifizetését már korábban átütemezték augusztusig). Mivel az önkormányzat csupán 10 millió forint azonnali átadására mutatott hajlandóságot, miközben a cég legalább 35 milliót várt volna, nem született egyezség.
Kérfalusi Attila, a HunGast ügyvezetője ezek után a 16 szociális intézményben is leállíttatta a főzést, ahol a raktárkészlet erejéig – péntek estig – még úgy-ahogy ellátta a cég a bennlakókat. A megyei önkormányzat csütörtökön úgy határozott, hogy a következő tíz napban lehetőség szerint mindenütt helyi vállalkozók lépjenek a kft. „helyére” – a megye költségére.
A szombaton megkérdezett inzétményigazgatók többsége úgy nyilatkozott, hogy a reggelit és a vacsorát helyben készítették el, az ebédet pedig környékbeli vállalkozótól rendelték meg.
Az értelmi fogyatékosokat ápoló abonyi speciális otthon igazgatója, Benke Zoltán elmondta: attól a vállalkozótól szerzik be a meleg ételt, aki a helyi idősotthonba és az iskolába is szállít, a konyhát és az étkezőt pedig szabadon használhatják.
A pilisvörösvári speciális otthon vezetője, Lantosné Berkesi Judit közölte: náluk is hasonló megoldást választottak. Az intézményben lakó súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékosok ellátásánál ügyeltek arra is, hogy a speciális étrendet is biztosítani tudják.
Részben a helyi önkormányzati konyháról, részben vállalkozótól érkezik az ebéd a tápiószentmártoni Borostyán Szociális Otthonba – számolt be az intézmény vezetője, Kiss Jánosné, aki kiemelte: a kialakult helyzet gyors és hatékony kezelésében nagy szerepe van a helyi összefogásnak.
Senki nem maradt éhen a sződligeti Viktor és a gödi Topház Speciális Otthonban sem; előbbibe egy helyi, utóbbiba egy váci étterem viszi a jövőben a reggelit, az ebédet és a vacsorát – tájékoztatta az MTI-t a mindkét intézményt vezető Piczné Heinczinger Mónika. Hozzátette: az első napon, szombaton a frissen szerződött partnerek időben, jó minőségben leszállították az ételt, és a diétás menükben sem volt kifogásolnivaló. Az igazgató elmondta, hogy az érintett otthonoknak némi készpénzellátmányt is biztosított a megyei önkormányzat, hogy nem várt kiadásaikat fedezni tudják.