23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletBognár Szilvia: Augusztus 20. akkor tud valódi ünnepé válni, ha közösséget építünk

Bognár Szilvia: Augusztus 20. akkor tud valódi ünnepé válni, ha közösséget építünk

A pécsi püspökség Magtár Látogatóközpontjának dísztermében rendezték délután az idei pécsi kenyérszentelést, a Zengő Együttes közreműködésével és Kőhidi Máté konferálása mellett.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Szent István király jelentős szerepet játszik történelmünkben, de emlékezete, és az augusztus 20-ai Szent István nap akkor tud valódi ünneppé válni, ha nem szétválasztjuk az embereket, hanem közösséget építünk. Ha nem a túlélés olyan újkeletű, ha tetszik mai törvényeit hirdetjük, ami elválasztja a Keletet és Nyugatot, kizárja a menekülőt és megosztja az embereket aszerint, ki kit szeret, és mennyije van, hanem megfogadjuk az évezredes intelmeket – mondta az alpolgármester, majd Szent István fiához írt intelmeiből idézve így folytatta: „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő, mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak az atyafiságodhoz vagy rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és itt lakóhoz légy kedves, hanem a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul.”

Bognár Szilvia

Az alpolgármester szerint édes teher ezekhez a gondolatokhoz felnőni, és nagy munka e szerint cselekedni, akárcsak a kenyércsinálás, ami pont a nehézsége miatt vált az élet szimbólumává.

Köszöntője végén újra Szent Istvántól idézett Bognár Szilvia: „Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, és semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

Kajtár Edvárd atya a kenyérszentelés előtt arról beszélt, hogy a kenyér egy igazi csapatépítő valóság, hiszen más az, aki veti a magot, aztán le is aratja, más, aki tőle elszállítja, aztán, aki abból lisztet készít, megint más süti meg, és adja el nekünk. Hozzátette: talán éppen ezért lehet ezen a napon, azaz Magyarország születésnapján a kenyér a magyarok születésnapi tortája. Elmondta, kétkomponensű csoda a kenyér, egyfelől rendkívül sok emberi munka van a létrejöttében, de van mögötte egy isteni, égi valóság is. Hiszen készülhet a legfejlettebb technológiával, ha árvíz van, ha rengeteg az eső, ha keveset vagy túl sokat süt a nap, ha elveri a jég a termést, akkor nincs kenyér, vagy csak nagyon kevés. Kajtár Edvárd szerint ezért is szükséges, hogy jóban legyünk az égiekkel, nemcsak azért, hogy elkerüljük mindezt, hanem hogy ha bekövetkezik, akkor legyen lelki erőnk, tudjunk összekapaszkodni. Mert az ember akkor teljes, ha az égi dimenzió is része az életének – fogalmazott. Ezt követően arra kérte a jelenlévőket, hogy mondják el együtt a Miatyánkot, majd megszentelte a kenyeret, amit felvágtak és kiosztottak a jelenlévőknek.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő