Az ünnepi asztalról a magyar családoknál nem hiányozhatnak a hagyományos karácsonyi ételek, mint az ínycsiklandó halászlé és töltött káposzta, valamint az édes-omlós bejgli és más, finomabbnál finomabb sütemények sem. Szép és fontos dolog ezeket a tradíciókat tiszteletben tartani, azonban engedhetünk magunknak némi játékteret is. Lapunk Blénesi Kitti, pécsi cukrász-blogger segítségét kérte, aki kicsit újragondolta a jól ismert recepteket úgy, hogy az ételérzékenység sem lehet gond!
Két – vagy lényegében négy – receptet hozott nekünk ezúttal a pécsi szakember. A karácsonykor megszokott bejgli új formá(ka)t kapott, a közkedvelt hókifli pedig vegán lett.
Figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy aki a következő sorokat elolvassa, az fokozódó nyáltermelést és gyomorkorgást tapasztalhat! Íme.
Bejglifalatkák:
Hozzávalók két rúdhoz: 60 g vaj, 150 g liszt, 1 csipet só, 0,5 dl tej, 15 g porcukor, 5 g élesztő, 15 g tojássárgája, +1 tojássárgája és fehérje a kenéshez
Gesztenyés töltelék egy rúdhoz: 200 g gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 12 g vaj
Diós töltelék egy rúdhoz: 100 g darált dió, 1 kiskanál méz, 50 g cukor, 25 g víz, 15 g darált keksz, ¼ tk mézeskalács fűszerkeverék, ¼ tk fahéj, ¼ tk kardamom
Mákos töltelék egy rúdhoz: 100 g darált mák, 1 kiskanál méz, 50 g cukor, 25 g víz, 15 g darált keksz, ¼ tk fahéj, 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt hideg, porcukros tejben elkeverjük. Nagyon fontos, hogy nem kell felfuttatni! A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és lefóliázva fél órára a hűtőbe tesszük.
A gesztenyés töltelékhez a hozzávalókat villa segítségével összekeverjük.
Enyhén lisztezett felületen hosszú, körülbelül 0,5 centi vastagságú sávot nyújtunk a tésztánk feléből. A töltelékből hurkát formázunk, ráhelyezzük a tésztára, aminek egyik szélét hosszában megkenjük tojássárgájával. Összetapasztjuk a tésztát, ez kerül majd a tepsi aljára. Ezután bekenjük a rudat tojássárgájával és a hűtőbe tesszük, amíg meg nem szárad rajta a tojásos „máz”.
Utána bekenjük tojásfehérjével és szobahőmérsékleten száradni hagyjuk. Ez nagyon fontos lépés, ugyanis ettől lesz a bejgli teteje szép márványmintás!
Ha már nem ragad az ujjunkhoz, mehet a sütőbe 180 fokon 12-13 percre.
A diós-mézeskalácsos, és a mákos tölteléket ugyanazzal a módszerrel készítjük el. A töltelékhez a vizet, cukrot és mézet felforraljuk, majd leöntjük vele a keveréket.
Ugyanúgy járunk el a töltéssel és kenegetésekkel, mint a gesztenyés rúdnál!
IDE KATTINTVA videón is megnézhetjük az elkészítést.
Vegán, mandulás hókifli
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 330 g liszt, 85 g porcukor, 250 g margarin, 120 g őrölt mandula, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz: 100 g porcukor, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A hideg margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle. Ha esetleg nem állna össze egynemű gombóccá a tésztánk, nyugodtan adhatunk hozzá pár evőkanál hideg vizet!
A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kis golyókat csípünk le a tésztából és kiflivé formázzuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a hókifliket és 180 fokon – a kiflik nagyságától függően – kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.
Végül még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a sütiket.