-1 C
Pécs
szombat, november 23, 2024
KezdőlapPRDiófélék az egészségért

Diófélék az egészségért

Ha valaki meghallja, hogy diófélék, automatikusan a dióbélre gondol, ami tipikusan egy agyra emlékeztető csonthéjas. Pedig ezenkívül még sok, jelentősen izgalmasabb diófélék is léteznek, gondoljunk csak a kesudióra, a paradióra, a pekándióra vagy épp a makadámdióra. 

A felsorolt összes diófajta nagyon jó hatással van a szervezetünkre, külön kiemelve a gondolkodásra, a szellemi munkára és hasonlókra gyakorolt hatásait. 

A dióbél és a kesudió

A dióbél nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami nagyon jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és természetesen az erek állapotának a fenntartására is. Azt mondják, hogy minden gyümölcs, zöldség és mag azokat a területeket fejleszti a szervezetünkben, amire leginkább hasonlít. Emiatt nem is meglepő, hogy a dióbél az agyra gyakorolja a legtöbb pozitívumot, azaz a gondolkodás, szellemi munka terén nyújtja a legnagyobb segítséget. Sok A-, B-, C-, E-vitaminokat tartalmaz, és jelentős a magnézium-, kálium- és mangántartalma is.

A kesudió leginkább kiemelkedő vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrásként van számontartva. Jelentősen segíti az immunrendszert, és persze a sebek gyógyulására is nagyon jól hat, igazi regenerálószer. Tökéletes választás magas vérnyomás ellen is.

Mivel olajos magról van szó, így mindenképp érdemes figyelni a mennyiségre, azaz napi egy kis marék fogyasztása javasolt, de hetente kétszer mindenképp kellene enni belőle ahhoz, hogy hosszú távon egészségesek legyünk. 

Pekándió, makadámdió, paradió

A pekándió jellegzetes hosszúkás alakjáról ismert, amellett, hogy igazi természetes, növényi rostforrás, emelett persze, réz-, tiamin- és cinktartalma is igencsak jelentős. A cink felel azért, hogy az immunrendszer kielégítően működjön és védekezni tudjon a különféle kórokozók ellen. Ezzel még nem teljes a sor, hiszen 19 vitamin és ásványi anyag teszi teljessé, azaz megtalálható benne például A-, E-, B1-vitaminok, ezenfelül nagy mennyiségben van jelen a kalcium, magnézium, kálium, valamint fehérjét és cinket is tartalmaz.

A makadámdió hazánkban annyira nem elterjedt, pedig igazán lenne rá ok, hogy fogyasszuk. A szokásos A-, B-, E-vitaminokon kívül vasban, folsavban, proteinben és tiaminban is igencsak gazdag. Bár nem kiemelkedő mennyiségben, de van benne organikus cink, kalcium, réz, foszfor, magnézium és kálium is. A zsírtartalma ellenben nagyon magas, ami a bőrre gyakorol jó hatást. 

A paradió is hasonlóan érdekes dióféle, E-vitaminban, B-vitaminban, kalciumban, rézben, cinkben, magnéziumban, vasban, szelénben gazdag, és az antioxidáns tartalma is jelentős. Mivel tartalmaz szelént, napi 1-2 szem már fedezi a szükségletet.
Ha te is kipróbálnád ezeket a jótékony olajos magvakat, akkor keresd a Magzsola webáruházban, és válogass a legjobbak közül!

(x)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő