Idén a környezetbarát fatüzelés napját október 15-én tartják, ennek apropóján összeszedtük, hogy mi mindent kell tudni a fával történő fűtés előnyeiről és hátrányairól.
Október 15-én tartják idén a környezetbarát fatüzelés napját, amelynek kapcsán a Mindennapi Kultúráért Egyesület szervez országos kampányt a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében. Azonban mielőtt összefoglalnánk a fával fűtés előnyeit, illetve mindazt, amit a helyes fatüzelésről tudni kell, egy szomorú adattal kell kezdeni:
az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 8 halálesetből egyet a légszennyezés okoz.
Magyarországon a települések levegőminőségét a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés határozza meg: az elmúlt másfél évtizedben a háztartások hozzájárulása az ország kisméretű szálló por kibocsátásához 50 százalékról 70 százalékra növekedett. Többek között ezért is lehet az, hogy Pécsett a fűtési szezonban a szállópor koncentrációja kiugró értékeket mutat.
Magyarán: PécsETT ebben az időszakban szmog van.
A fentiek tükrében tehát tudatosan felül kell vizsgálni, hogy mivel és hogyan fűtünk. Már csak azért is, mert a szmogban felgyülemlett szennyező anyagok tartós, hosszú távú belélegzése fokozott egészségügyi kockázattal járhat:
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint például hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt az ilyen és ehhez hasonló levegőszennyezés következtében, például a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, valamint a hibás fűtési technikákkal történő fűtés miatt.
Minderről tavaly egy informatív videót is készítettünk a HungAIRy LIFE integrált projekt keretén belül:
A környezetbarát fatüzelés napján egyértelműen ki kell hangsúlyozni, ha fával, vagy vegyes tüzeléssel fűtünk, több olyan lépést is meg kell fontolnunk, amelynek eredményeképp csökkenthetjük a kéményeken keresztül távozó káros anyag mennyiségét.
Milyen fával fűtsünk és hogyan szárítsuk ki azokat?
A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása az első és legfontosabb lépése a tisztább és hatékony tüzelésnek. Ha fával fűtünk száraz tűzifát, fapelletet, fabrikettet érdemes használni, így akár 20-30 százalékos fűtési költséget is megtakaríthatunk.
- A keményebb fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen például a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán.
- A puha fákat inkább hanyagoljuk, a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt nem megfelelőek, a gyümölcsfák pedig akár károsítják is a tüzelőberendezéseket és a kéményt.
- A választott fa nedvességtartalmára is oda kell figyelni. Egy frissen kivágott fa tömegének a felét víztartalma adja, ezért az ideális tűzifa – az úgynevezett légszáraz tűzifa – olyan, amelynek nedvességtartalma 20 százalék alatt van. Itt kell megjegyezni, hogy a hasított, felfűrészelt fák szárításakor a lényeg az, hogy azok minél nagyobb felületen érintkezzenek levegővel (ha nagy felületen éri levegő a fát, gyorsabban szárad), ezért az időjárás viszontagságaitól lehetőleg védett farakás alján biztosítsunk megfelelő (15-20 centiméteres) légáteresztő réteget.
- Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen a farakást, mert befülled, és korhadni kezd.
- A megfelelő szárítási idő minimum 12 hónap.
A begyújtásról
A jó – azaz energia- és költséghatékony – begyújtás két fontos szabályon alapul:
- A vastag fát alulra kell rakni, felfelé pedig fokozatosan vékonyabbakat egész a gyufaszál vastagságig.
- A tüzet felül kell meggyújtani, ahová a vékony fa kerül.
Ha kellően száraz a fa, és jól raktuk meg, egy szál gyufával be lehet gyújtani. A tűz így felülről lefelé, füstmentesen fog terjedni, a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérsékleten.
Mivel ne tüzeljünk?
A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, hiszen azok égése során mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.
Néhány kifejezetten rossz példa:
- festett, lakkozott fa, (régi ablakkeret, ajtók, raklapok),
- rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap, építési fahulladék,
- színes és „fényes” papírhulladék,
- pet-palack, műanyag hulladék, használt autógumi,
- használt ruha, rongy,
- fáradt olaj és mindennemű üzemanyag,
- valamint ide tartozik még az olcsóbb, rosszabb minőségű barnaszén és lignit is, ugyanis ezeknek az elégetése során mérgező anyagok kerülnek a levegőbe.
A fatüzelés előnyei és hátrányai
A HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet környezetbarát fatüzelésről szóló kiadványa szépen összefoglalja a fatüzelés előnyeit és hátrányait. Mutatjuk is.
Az előnyök:
- megújuló energiaforrás, környezetbarát tüzelőanyag
- szén-dioxid semleges
- alacsony emissziójú
- kedvező tüzelőanyag-árak
- nincs elköteleződés a gázszolgáltató irányába
- a fában gyakorlatilag nincs kén, ezért füstje nem tartalmaz a környezetre káros kén-dioxidot
- viszonylag olcsó és megfelelő feldolgozottsági szint mellett kényelmes fűtési megoldást jelenthet
- újratelepíthető
- regionális szinten elérhető, ezáltal csökkenti a szállításból származó környezetterhelést
- használata csökkenti a fosszilis nyersanyagoktól való függőséget, növeli a régió gazdasági erejét és új bevételi forrást jelent a mező- és erdőgazdaságnak.
A hátrányok:
- a tüzelés hatásfoka nagyban függ a tűzifa minőségétől
- a nedvességtartalommal csökken a fűtőérték, több szennyezőanyag jut a levegőbe
- szállítása, tárolása, szárítása körülményesebb, mint például a gáz esetén
- a fa elégetése után változó mennyiségű hamu marad vissza
- nagy tömege miatt szállításának gazdaságossága távolságfüggő
Végezetül itt egy szemléletformáló videó, ami a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében készült el:
Korábban a fatüzelés témájával ebben a cikkünkben foglalkoztunk.
A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.