16.7 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaBrazíliában változást hozott az elnökválasztás

Brazíliában változást hozott az elnökválasztás

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaró rendkívül szoros versenyben elveszítette a brazil elnökválasztás második fordulóját, így négy évnyi regnálás után át kell adnia helyét a voksolást megnyerő Luiz Inácio Lula da Silvának.

A baloldali Lula a szavazatok 50,9 százalékát megszerezve nyerte meg az elnökválasztás második körét, míg a regnáló elnök Bolsonaró 49,1 százalékkal végzett – számolt be a Telex a brazil Legfelsőbb Választási Bíróság vasárnap éjfélkor kiadott tájékoztatása alapján.

A 77 éves Lula számára nem lesz újdonság az elnöki pozíció, ugyanis 2003 és 2011 között, két cikluson át már vezette Brazíliát. A beszámolók alapján 1985 óta még egyszer sem alakult ilyen szorosan az elnökválasztása Brazíliában, és az is történelminek nevezhető, hogy Bolsonaró az első olyan elnöke az országnak, aki első ciklusa után nem tudta ismét megnyerni a választást.

A meredek kijelentéseiről híres Bolsonaró korábban már belengette, nem biztos, hogy el fogja ismerni esetleges vereségét, ugyanis azt állította, hogy az elektronikus szavazógépek manipulálásával próbálják meg elcsalni a szavazást. A választási végeredmény bejelentését követően mindenesetre szinte perceken belül gratulált több latin-ameriaki vezető, António Cotsa portugál és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Joe Biden amerikai elnök is Lula győzelméhez.

Fotó: AP

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő