8 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA bíróság szerint a kormányzati plakátra ragasztott matrica valójában falfirka

A bíróság szerint a kormányzati plakátra ragasztott matrica valójában falfirka

A Pécsi Járásbíróság megszüntette a Kétfarkú Kutya Párt két pécsi passzivistája ellen zajló szabálysértési eljárást, amit kormányzati plakátokra ragasztott matricák miatt indítottak. A bíróság szerint az eset nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, az indoklás szerint ugyanis a matrica igazából „falfirkának” minősül.

A PécsMa is beszámolt róla tavasszal, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőeljárást a MKKP két pécsi passzivistája ellen, akik tavaly matricákat ragasztottak a kormány konzultációs plakátjaira Pécsett. Az ügyészségi döntés magyarázata akkor az volt, hogy az eset nem minősül bűncselekménynek, így egy megrovással akarta a hatóság elintézni az ügyet. Ezt a két passzivista nem fogadta el, így szabálysértési eljárás indult.

És itt jön a fordulat. A Pécsi Járásbíróság ugyanis megszüntette a szabálysértési eljárást, azzal az indokkal, hogy bűncselekmény történt, ugyanis a matricák kiragasztását falfirkának minősítette, ami már büntetőügyi kategóriába tartozik – számolt be a HVG.

A labda így most ismét az ügyészségnél pattog, és nem lesz könnyű helyzetben. Ha ugyanis vádat emelnek a két passzivista ellen, akkor gyakorlatilag saját korábbi döntésükkel kerülnek ellentmondásba. Ha végül bíróságra megy az ügy és elmarasztaló ítélet születik, akár egy évnyi szabadságvesztést is kaphatnak az érintettek.

A passzivistákat képviselő Magyar Helsinki Bizottság szerint nem történt bűncselekmény, ugyanis ügyfeleik csak politikai véleményüket fejezték ki, azzal pedig nem értenek egyet, hogy egy plakátra ragasztott matrica falfirka lenne. A Kúria egy korábbi döntésére hivatkoznak, amely kimondta, hogy csak akkor beszélhetünk fafirkálással elkövetett rongálásról, ha azzal érintett felület olyan végleges építmény része, amely állagsérelem nélkül nem távolítható el. Ebben az esetben viszont közbeékelődik egy réteg a végleges építményre – már ha lehet annak tekinteni egy hirdetőoszlopot, vagy állványt -, ez pedig maga a plakát, amit leragasztottak, így nem beszélhetünk falfirkáról – idézte Biber Ivóna jogi képviselőt a HVG.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő