Így találd meg a jó nadrágméretet!

Hirdetés

A nadrágok mérete igen necces lehet, főleg, ha nem magunknak vásárolunk ruhát. A férfi nadrágok esetében ugyanúgy figyelembe kell venni a derékbőséget, a csípőbőséget, a belső hosszt, illetve az ülepet. A méretek éppen ezért sok vásárlóban zavart kelhetnek, ugyanis ahány ország, annyi méretezés. Hazánkban ráadásul megannyi exportcikk található, így nem egységes a méretezés. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes figyelembe venned. 

A megfelelő nadrágméret kiválasztása

Ahány márka, annyi méret, de igaz ez a régiókra és az országokra egyaránt. Éppen ezért, hiába akarsz gyors keresésbe kezdeni az interneten, nem lesz egyszerű dolgod. A Borgo.hu férfi nadrágjainál azonban mindenhol megtalálod, melyik mekkora mérettel rendelkezik, így kicsi az esély arra, hogy az nem passzol rád. Általánosságban megfelelő lesz az a méret, amit eddig hordtál, viszont a szűkebb vagy egyedibb fazonok esetén nem árt lemérned magad, hogy biztosan ne legyen gond. 

Már nemcsak pamutból készült nadrágokat lehet kapni, hanem sztreccs, illetve egyéb változatokat egyaránt. Nem mindegy tehát, hogy az adott fajta mennyit nyúlik a használat vagy a mosás során. Emellett fontos szempont a fazon, hiszen sokszor ez is befolyásolja a méretet. Amióta kaphatóak karcsúsított férfi nadrágok, azóta teljesen összekeveredtek a méretek, legalábbis sokunkra nem jön rá az, amit korábban hordtunk.

Farmernadrág méretezése

Korábban az urak számára készült nadrágok méretezésénél inch-csel dolgoztak. Az angoloknál divatos és használt inch a hüvely hosszúságot jelenti. 1 inch 2-3 cm között volt, később azonban nemzetközi hüvelyket állapítottak meg, ami szerint 1 inch 2,54 cm. Így alakultak ki a 30, 31, 32, 33 és a további méretek. 

Az eredeti farmerekhez hozzátartozott a nadrág hosszának méretezése. Ezt a derékbőség mérete mellett egy perjellel elválasztva jelezték, tehát például 33/32. Manapság ezt már kizárólag a nagyobb és híresebb márkák használják, ahol lehetőség van arra, hogy hosszban is megfelelő ruhát válasszunk. A tömeggyártmányok esetében azonban egy átlag magasságot vesznek alapul és úgy készítik el a méreteket, így egyáltalán nem használnak hosszméretet. 

Nemzetközi méretezés

Talán az lenne a legkönnyebb, ha egységesítve lennének a méretek, ez azonban sosem fog megvalósulni. A legtöbb márkának saját mérettáblázata van, így nem véletlen, hogy sokan márkahűek, így nagy az esély arra, hogy az eddig használt nadrágméret továbbra is megfelelő lesz. 

Az S-M-L-XL és társai rendszer az amerikaiaktól származik. Ezt később XXS, XS, XXL, XXXL jelzéssel egészítették ki. Mivel nem tartoznak hozzájuk szabványosított méretek, így könnyebben be lehet határolni a ruhadarabokat. Ezeket használjuk manapság a pólókhoz és a pulcsikhoz is. Amennyiben tehát egyszer sikerült megtalálni egy üzletben a jó méretet, akkor érdemes továbbra is azok között nézelődni, hiszen így valószínűleg nem lesz gond sem a hosszal, sem a derékbőséggel.

(x)

Hirdetés