23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldRobog a törvényhozás: duplázódó apanapok, nyelvvizsga nélküli diplomák, egészségügyi reform

Robog a törvényhozás: duplázódó apanapok, nyelvvizsga nélküli diplomák, egészségügyi reform

Az Országgyűlés ma több fontos ügyben is szavazott. Mostantól például már nem lesz törvényi feltétele a diploma megszerzésének a nyelvvizsga.

135 igen szavazattal ma elfogadta a parlament fideszes többsége az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását. Ennek egyik legérdekesebb eleme a diplomaszerzéshez rendelt nyelvvizsga-követelmény eltörlése. Mostantól kezdve ugyanis a törvény már nem írja elő, hogy nyelvtudást igazoló dokumentum kell a diploma megszerzéséhez – számolt be a 444.hu.

A nyelvvizsgát azonban az egyes felsőoktatási intézmények a tantervükben megkövetelhetik a jövőben is, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról.

Az egészségügyi reformot is elfogadta az Országgyűlés, így például a háziorvosi körzetek kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerül az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. Az alapellátási ügyeleti rendszer is megfog változni. A háziorvosi ügyelet 16 és 22 óra között a járásközpontban lesz mindig azonos helyen, míg 22 és reggel 8 óra között az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket s megfelelő ellátási szintre – írta meg a 444.

A kormánypárti többség azt is megszavazta ma, hogy duplájára emelkedik az apanapok száma, az eddigi 5 helyett 10 nappal rendelkezhetnek az érintettek gyermekük megszületését követően.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő