Fogad minket az ajtóban, de nem engedi be a koszt – ilyen a jó lábtörlő

Hirdetés

Az ókorban az emberek köveket raktak a bejárat elé, hogy megakadályozzák a szennyeződések bejutását otthonaikba. Később a köveket felváltotta a vessző vagy a gyékény használata.

Magyarországon közkedvelt volt a csuhélevélből készült lábtörlő, melyet azután a „vaskő” alkalmazása követett. Ez a vas sárlehúzó betonaljzattal volt ellátva és sok helyen a mai napig fellelhető.

A műanyag és gumi lábtörlők az elmúlt század második felétől terjedtek el. Manapság elsősorban a textiliparban kerül legyártásra a szövetből készített rengetegféle lábtörlő. A Szőnyeg textil webáruház kínálatában is számos, különféle színű és méretű lábtörlő közül válogathatunk.

Strapabíró és ellenálló lábtörlő

Napjainkban nincs szükség kövekre, mielőtt belép valaki az ajtón, egy esztétikus és praktikus lábtörlő kellemes látványa fogadja. Itt kell megállni, és megtisztítani a lábunkat: a sarat és a piszkot nem engedi be egy jó minőségű szennyfogó szőnyeg.

A hagyományos szőnyeg anyagától annyiban is különbözik a lábtörlő anyaga, hogy ez utóbbinak jóval nagyobb a nedvszívó képessége.

Általában a sötét színű használata javasolt, mivel ezen kevésbé látszódnak a szennyeződések, amelyektől lakásunk padlózatát óvja meg. Havonta érdemes legalább egyszer egy alapos tisztítást beiktatni.

Először rázzuk ki a port belőle, porszívózzuk fel a maradékot, majd ezután lássunk hozzá a vizes tisztításhoz. Használhatunk szappant vagy mosószert is, valamelyik slaggal is kitakarítható, vagy egy kefe segítségével tüntessük el a megmaradt szennyeződéseket.

Hogyan válasszunk a sokféle lábtörlő közül?

Hova szeretnénk elhelyezni a szennyfogó szőnyeget? Az ajtó elé vagy az előtérbe? A bejárati ajtó előtt tökéletesen megfelel egy kisebb változat, de az előtérbe már célszerűbb egy nagyobb lábtörlőt lefektetni.

A beltéri szőnyeg is alkalmas legyen a szennyeződések elnyelésére. A csúszásgátlós változat balesetmentességet biztosít és megakadályozza azt, hogy a szőnyeg elmozduljon a helyéről.

Az ideális méretű lábtörlő nem ütközik az ajtóval annak nyitásakor és zárásakor, vásárláskor figyeljünk az anyag vastagságára is. Jó szolgálatot tehet, ha kint is és bent is leterítünk egy-egy lábtörlőt.

Ez különösen az esős, latyakos időszakokban lehet az előnyünkre, mert az ajtó előtt letörölt cipőn fennmaradó koszt vagy vizet a belső szőnyeg felfogja. Addig sem a lakás többi helyiségében fog bosszúságot okozni.

A lábtörlő

Ha nem szeretjük a túl sötét színeket, unalmasnak találjuk a feketét vagy a szürkét, szerencsére válogathatunk színes darabok közt is. A lábtörlők nagy része olyan anyagból készült, ami könnyen színezhető.

A sokszínű szennyfogó szőnyeg között könnyebben megtaláljuk az ajtóhoz, az előszobához illő modellt.

A lábtörlővel csak ki- és bejutáskor találkozunk, gyakran nem is tulajdonítunk neki jelentőséget. Pedig éppolyan fontos és meghatározó eleme otthonunknak, mint bármely más kárpit. Hiszen egyfajta hősként védi odakint a lakásban elhelyezett többi szőnyegünket.

(x)

Hirdetés