A tiszta és hatékony tüzelés első és legfontosabb lépése a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása.
Magyarországon a települések levegőminőségét a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés határozza meg: az elmúlt másfél évtizedben a háztartások hozzájárulása az ország kisméretű szállópor-kibocsátásához 50 százalékról 70 százalékra növekedett. Többek között ezért is lehet az, hogy Pécsett a fűtési szezonban a szálló por koncentrációja kiugró értékeket mutat. Ekkor beszélhetünk szmogról.
Épp ezért fontos foglalkozni azzal, hogy mivel és hogyan fűtünk.
Már csak azért is, mert a szmogban felgyülemlett szennyező anyagok tartós, hosszú távú belélegzése fokozott egészségügyi kockázattal járhat. Csak egy adat: hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, ebben pedig nagy szerepe van a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, valamint a hibás fűtési technikákkal történő fűtésnek.
A HungAIRy LIFE integrált projekt szemléletformáló cikkeire és plakátjaira épülő cikksorozatunkban az elkövetkező pár hét során részletesebben ki fogunk térni a szilárd tüzelés helyes és helytelen (kifejezetten káros) alapanyagainak bemutatására, valamint a füstmentes, környezetbarát fatüzelés elengedhetetlen technikáira.
A következőkben a fatüzelés helyes, környezetbarát alapanyagairól és azok tárolásáról lesz szó pár mondatban. Ha ugyanis fával, vagy vegyes tüzeléssel fűtünk, több olyan lépést is meg kell fontolnunk, amelynek eredményeképp csökkenthetjük a kéményeken keresztül távozó káros anyag mennyiségét.
Milyen fával fűtsünk és hogyan szárítsuk ki azokat?
A tiszta és hatékony tüzelés első és legfontosabb lépése a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat:
- A keményebb fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen például a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán.
- A puha fákat inkább hanyagoljuk, a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt nem megfelelőek, a gyümölcsfák pedig akár károsítják is a tüzelőberendezéseket és a kéményt.
- A választott fa nedvességtartalmára is oda kell figyelni. Egy frissen kivágott fa tömegének a felét víztartalma adja, ezért az ideális tűzifa – az úgynevezett légszáraz tűzifa – olyan, amelynek nedvességtartalma 20 százalék alatt van.
- A hasított, felfűrészelt fák szárításakor a lényeg az, hogy azok minél nagyobb felületen érintkezzenek levegővel (ha nagy felületen éri levegő a fát, gyorsabban szárad), ezért az időjárás viszontagságaitól lehetőleg védett farakás alján biztosítsunk megfelelő (15-20 centiméteres) légáteresztő réteget egy rács vagy alátét segítségével.
- Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen a farakást, mert befülled, és korhadni kezd.
- A megfelelő szárítási idő minimum 12 hónap.
Mivel ne tüzeljünk?
A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, hiszen azok égése során mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.
Rossz példák:
- Festett, lakkozott fa, (régi ablakkeret, ajtók, raklapok).
- Rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap, építési fahulladék.
- Színes és „fényes” papírhulladék.
- Pet-palack, műanyag hulladék, használt autógumi.
- Használt ruha, rongy.
- Fáradt olaj és mindennemű üzemanyag.
- Olcsóbb, rosszabb minőségű barnaszén és lignit (ezeknek az elégetése során mérgező anyagok kerülnek a levegőbe).
Következő cikkünkben a helyes begyújtási technikákról lesz szó.
Korábbi cikkünk a sorozatban:
https://www.pecsma.hu/zoldzona/hungairy-life-milyen-kornyezetbarat-kazant-vagy-kandallot-valasszunk/
A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.