23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekRózsaszínben ragyog a pécsi tv-torony a rákellenes világnapon

Rózsaszínben ragyog a pécsi tv-torony a rákellenes világnapon

A rák elleni küzdelem fontos szimbóluma a február 4-ei világnap, melynek célja felhívni a figyelmet a betegségre, illetve hangsúlyozni a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

A szív- és érrendszeriek után a daganatos megbetegedések a 2. leggyakoribb halálokok. Az Európai Unióban 2020-ban közel 3 millió új rákos esetet diagnosztizáltak, abban az évben 1,2 millió ember vesztette életét a betegség következtében.

Tavaly volt 20 éve annak, hogy február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították. Az első ehhez kapcsolódó világkongresszust 2000 februárjában tartották, amelynek keretében globális összefogást hirdettek a halálos betegség ellen.

Lapunk számtalanszor írt a prevenció fontosságáról, ezt nem győzzük eléggé hangsúlyozni. Most a pécsi Csorba Győző megrendítő írásának egy részletével emlékezünk erről a jelentős dátumról:

Csorba Győző: Rákbeteg anyósom halála

A fehérruhások között, kik értem jöttek rám a fényes
késekkel és ollókkal és nem-ismerős rövid szavakkal,
a fehérruhások között feküdtem egy ideig tompán,
s hirtelen jó lett minden, mint árnyéktalan gyerekkoromban.

Jó lett, megszűnt a fájdalom, könnyű lettem, akár a pille,
fények villogtak szerteszét, érzékenyen hozzám-simultak,
különös-furcsa volt a táj, s mégis mint otthon fészke, meghitt,
mint tiszta álmok tájai gyermek-karácsony éjszakáján.

A teljes vers ide kattintva olvasható.


Nem ez az első alkalom, mikor Pécs közkedvelt szimbólumát, a 197 méter magas, idén 50. jubileumát ünneplő tornyot nemes célért „színezik meg”. Hogy csak néhány hasonló példát említsünk: előfordult már, hogy a koraszülöttek világnapján lila színben pompázott, 2022 februárjában háromszor kapott különleges színt az építmény, akkor február 4-én fehér és piros kombinációban világított, a mellrák elleni küzdelem világnapján pedig pinkben.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő