A whisky népszerű italnak számít, s annak ellenére, hogy alapvetően férfias nedűként tartjuk számon, számos hölgy is a hódolói közé tartozik. Különleges ízvilága méltóvá teszi arra, hogy akár koccintós, ünneplésre okot adó alkalmakon is kínáljuk vendégeinknek.
Miből lesz a whisky?
Habár ha emlékezetes eseményre készülünk, a legtöbb ember hagyományosabb italt, többnyire pezsgőt választ, a whisky is abszolút megfelel a kínáláshoz, ha megfelelő, mindenki ínyére való fajtát választunk. A Prémium Italnagykereskedés Online whisky kínálatában szereplő változatok megfelelnek a legkényesebb ízlés számára is, ráadásul éppen azért, mert különleges választás, még páratlanabbá teheti az alkalmat.
De vajon miből készítik el ezt a nagyszerű italt? Alapvetően gabona felhasználásával, erjesztést, majd párlást követően, érlelésre alkalmas fahordók alkalmazásával hozzák létre. Érdemes tudni, hogy az érlelésre szánt idő tekintetében nagy különbségek lehetnek, s ez bizony hatással van magára az italra is.
Honnan származik?
A whiskyről elsőre szinte mindenkinek Skócia, illetve Írország ugrik be, s ennek nemcsak a filmekből szerzett információk szolgálnak alapjául, hanem az, hogy alapvetően innen eredeztethetjük. Azonban ma már egyáltalán nem igaz, hogy csak ír vagy skót whiskykből válogathatunk, hiszen ott a kanadai, az amerikai, sőt, a japán változat is, amelyek szintén megérdemlik a kóstolást. Ráadásul az utóbbi tájakon született whisky elkészítésének éppúgy megvannak a hagyományai, ahogy azzal a skót és ír italok rendelkeznek.
Nem csak a származási helyben különböznek
Aki többféle whiskyt kóstolt már, biztosan tapasztalta, hogy komoly különbségek lehetnek közöttük. Az érlelési, elkészülési időt, valamint a származási helyet, valamint eltérő tradíciókat már említettük. Ám fontos ezek mellett azt is megemlíteni, hogy az alapjául szolgáló gabonák, illetve azok kombinációi is többfélék.
A kukorica, a rozs, a maláta, a búza, az árpa mind-mind lehet whisky alapanyag, s bizony az is igen gyakran előfordul, hogy nem tisztán egyik vagy másik felel a kialakult ízvilágért, mivel ezek többféle ötvözete is megvalósul.
A jó whisky megismerszik a kizárólag rá jellemző illatról és ízről, de ehhez a felsorolt három dolog szempontjából jelentkező eltérések is nagyban hozzájárulnak. Például az isteni skót változatok többnyire árpa, valamint más gabonák keverékéből jön létre, az elkészítés során pedig kiemelten fontos lépés a malátacukor létrejötte.
Legyen azonban bármelyik alapanyag, illetve bármely tájról származó whisky a kedvencünk, az egészen biztos, hogy érdemes ezt az italt választani, akár egy nehéz nap utáni lazításról, akár ünneplésről van szó. A sokféleség lehetővé teszi, hogy akár kóstolgatás révén ismerkedjünk az eltérő zamattal, amellyel az adott nedű megajándékoz bennünket, ráadásul egészen biztosan mindenki talál közöttük olyat, ami igazán a kedvére való.
(x)