16.7 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldEllehetetlenítené a Magyar Orvosi Kamarát a kormány

Ellehetetlenítené a Magyar Orvosi Kamarát a kormány

Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatot nyújtott be, amely megszüntetné a kötelező kamarai tagságot a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK), de más jogköreit is korlátozná a szervezetnek.

A 24.hu írta meg, hogy Pintér törvényjavaslata szerint alaposan megnyirbálnák, az utóbbi hetekben az egészségügy és a betegek érdekében nyomásgyakorlásba kezdő MOK hatásköreit. Megszüntetnék például a kötelező kamarai tagságot, ezzel megfosztva a szervezetet bevételei egy részétől. Az etikai ügyeket is elvennék a kamarától, az új etikai szabályokat a kormány határozná meg, az ügyek elbírálása pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács feladata lenne. E mellett a továbbképzések minősítésében és véleményezésében sem járhatna el a továbbiakban a MOK.

Mindezt ráadásul Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára kivételes eljárásban tárgyalná meg az országgyűlés, így már akár kedden meg is szavazhatná a parlament a törvénymódosítást, és az március 1-én hatályba is lépne.

A MOK ma délután sajtótájékoztatót tartott, ahol a szervezet alelnöke, Álmos Péter a következőképpen fogalmazott:

– Amikor az orvostársadalom úgy döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd, akkor azt mondtuk, hogy azon túl, hogy pénzt kérünk a szakdolgozóknak, kérünk valami olyat is, amit lehet, hogy még nehezebben érhetünk el: az orvostársadalom függetlenségét. Itt már megfogalmazódott, hogy a kamarát, ahogy a kommunisták, megpróbálják majd ellehetetleníteni a kötelező kamarai tagság megszüntetésével.

A MOK azt is közölte, hogy minden lehetséges fórumon harcolni fognak az igazukért, szerintük ugyanis a kormány valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított durva támadást a kamara ellen. Éppen ezért azt sem zárták ki, hogy hitelrontás miatt pert indítanak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő