Tedd könnyebbé a diétát csalónap beiktatásával!

Hirdetés

Az életmódváltás nem egyszerű dolog. Az első lépés maga az elhatározás, majd következik a módszer kiválasztása. Bármilyen cél is vezérel, a súlycsökkentés vagy az egészséged megőrzése, a kiválasztott diéta betartása kihívást jelenthet.

Mivel a korábban megszokott étrended átalakításra kerül, nehéz a változás. Azonban örömmel láthatod, hogy a legtöbb diétába belefér egy-egy csalónap beiktatása, ami könnyebbé teheti az átállást. Azonban nem mindegy, hogyan csinálod ezt, hiszen helytelen alkalmazása esetén nem fognak jönni a várt eredmények.

Mi is az a csalónap?

Ennek meghatározása sem egyszerű. Ha elkezdted a diétát és szorgalmasan számolod a kalóriákat a Diet.hu kalória kalkulátor segítéségével, akkor láthatod, hogy a kiszámolt napi kalóriabeviteledbe nem fér bele túl sok plusz étel. Azonban a csalónapok lehetőséget adnak egy kis lazításra, amikor beiktathatod kedvenc nasidat vagy egy nagy adag olasz tésztát.

Különböző elméletek a csalónapot másként értelmezik. Vannak, akik ezen a napon korlátlanul esznek mindent, amit csak megkívánnak. Ekkor tehát nincs kalóriaszámlálás, nincs fehérje-szénhidrát-zsír arány, és zöld az út a szénhidrátnak is.

Egy másik elmélet a csaló étkezésben hisz. Ez azt jelenti, hogy egész nap egészségesen étkezünk és betartjuk a diétát. Egy alkalommal azonban olyan ételt eszünk, ami nem része a diétánknak. Például egy szelet süteményt, egy cukros üdítőt, esetleg egy gyorséttermi menüt.

Működik-e a csalónap/csaló étkezés?

Első pillanatra kecsegtetőnek tűnik beiktatni ezt a módszert. Kérdés azonban, hogy nem tesszük-e tönkre vele a folyamatot és nem vetjük-e vissza szervezetünket az elért változás útján?

Természetesen, mint mindenre erre a kérdésre is van pro és kontra érv. Érdemes ezeket megismerni és ennek ismeretében dönteni arról, hogy az étrendünkbe beillesztjük-e ezt a kiskaput, vagy szigorúan megyünk tovább a kiválasztott úton.

Miért jó a csalónap?

Pszichikai és fizikai előnyei is van annak, ha valaki alkalmazza a csalónapot. Lelkileg segíthet végigvinni a diétát az a tudat, hogy emellett sem kell lemondani kedvenc ételeinkről és azt sem érezzük, hogy korlátok közé vagyunk szorítva.

A testednek is jót tehet az, ha úgy érezheti, nem kell vészhelyzeti üzemmódba kapcsolnia, hiszen ezután is megkapja, amire vágyik.

A csalónap hátrányai

Előfordulhat, hogy kicsúsznak a kezeid közül a dolgok és a mértéktelenség felé fogsz elmenni. Ezen kívül bűntudat is mardoshat, valamint a bevitt plusz kalóriák és azok az ételek, melyektől a szervezeted elszokott puffadást, rosszullétet okozhatnak. Az is lehet, hogy másnap sokkal nehezebben térsz vissza a diétádra és elmegy a motivációd is.

A csalónap tehát egyéntől függően működik vagy nem működik. Érdemes kipróbálnod, és ha beválik, akkor sokkal könnyebb lesz betartanod a diétádat. Ha jól megtervezed és tudatosan beépíted az étrendedbe ezt a kis lazítást, akkor segíthet abban, hogy fennmaradjon a motivációd és elérd a kitűzött céljaidat.

(x)

Hirdetés