12 C
Pécs
kedd, október 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsLED-csereprogram: évi 60 millió forintot spórolhatnak a pécsi családok

LED-csereprogram: évi 60 millió forintot spórolhatnak a pécsi családok

A csaknem 3600 család évi több mint 60 millió forintot spórolhat meg a CYEB és a pécsi önkormányzat tavaly ősszel lebonyolított közös LED-izzós csereprogramjának köszönhetően. Megdöbbentő adat emellett, hogy az intézkedés nyomán évente 500 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légkörbe – közölte a városháza.

Egész pontosan 3572 család vett részt a CYEB és a pécsi önkormányzat közös LED-csereprogramjában. Ezt tavaly ősszel hirdették meg azzal a céllal, hogy a hagyományos égők helyett korszerű és rendkívül energiatakarékos világítótesteket használjanak a pécsiek.

Ők éltek is a lehetőséggel, hiszen két hónap alatt 43.228 darab hagyományos égőt cseréltek le modern LED-izzókra. Ezzel a városban 19.640 helyiség megvilágítása vált korszerűvé és energiatakarékossá a városházi közlemény szerint.

[su_note note_color=”#c1eda3″ text_color=”#161515″]A leadott égők éves villamosenergia-fogyasztása 1.919.000 kilowattóra lett volna, a helyettük kapott LED-izzók ennek az energiának alig több mint 10 százalékát, 228 ezer kilowattórát fogyasztják el ugyanennyi idő alatt. Az így megtakarított 1.691.000 kilowattórányi villamosenergia a 2022-es adatok alapján 706 család éves fogyasztását fedezi.[/su_note]

A kevesebb felhasznált energia lényegesen kisebb költséget és jelentős mértékben redukált károsanyag-kibocsátást is jelent. A szakértők számításai alapján a program résztvevői összesen több mint 60 millió forintot spóroltak meg az izzócserével, ami családonként átlagosan legkevesebb 16.800 forintos megtakarítást jelent minden évben.

A közösség számára ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hogy a projekt eredményeként több mint 500 tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe. A résztvevők így csatlakoztak a pécsi zöld közösséghez, és hozzájárultak a város klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósításához is – foglalta össze az önkormányzat.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő