16 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldSörkatasztrófa: nagyot drágult kedvenc italunk

Sörkatasztrófa: nagyot drágult kedvenc italunk

2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon hosszú ideje nem. Egyik hónapról a másikra durva emelést hajtottak végre a magyar boltok, kivétel nélkül egyszerre. Ez pedig odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos sörök már 400 vagy annál is többe kerülnek, és meg is ragadtak ezen a szinten.
A Pénzcentrum elemzését foglaljuk össze röviden.

A KSH küldte meg a lapnak adatait, melyből jól látszik, tényleg óriási dráguláson ment át szinte minden bolti sör. Miközben tavaly egy nagyobb, 4-5 százalékos júliusi és októberi kilengés kivételével szinte stagnált a sörök fogyasztói ára Magyarországon, ehhez képest 2023 januárjában mindegyik durván kilőtt.

Az árindex-változások 8-13 százalékos növekedést mutatnak egyetlen hónap alatt.

Ez alól csak a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök képeznek kivételt, azok ára csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között – írja a Pénzcentrum.

[su_quote]Az adatokból tehát látszik, hogy a boltokban kapható sörök ténylegesen egyik napról a másikra brutálisan megdrágultak.[/su_quote]

Hozzáteszik, ha éves összehasonlításban is megnézzük az árakat, kiderül, hogy a 2022-es folyamatos emelkedések megtették a hatásukat. 2023 januárjában ugyanis a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el.

Összességében, éves távlatban 30-40 százalékkal drágultak a boltban kapható sörök.

A lap teljes, nagyon részletes elemzése ide kattintva érhető el.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő