Hirdetés

A gyerekek a 2023/2024-es nevelési évet már a megújult óvodában kezdhetik meg.

Jól haladnak a felújítási munkák a Nagy Jenő Utcai Óvodában, ahol április 11-én koradélután Zag Gábor alpolgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. ügyvezetője tartottak bejárást.

Zag Gábor és Csúcs Zoltán

Az alpolgármester a helyszínen felidézte, hogy az óvodának nagy szüksége volt a tavaly szeptemberben megkezdett fejlesztésre, hiszen az 1862-ben emelt épület utolsó felújítására hosszú évtizedekkel ezelőtt, az 1980-as években került utoljára sor. Ebből kifolyólag – folytatta – a projekttel a városvezetésnek kettős célja volt:

az óvoda energetikai korszerűsítése és a pécsiek által régóta nagy becsben tartott műemléki épület megóvása a jövő számára.

Hozzátette, hogy a kivitelező tudja tartani a szerződésben vállalt ütemtervet, ezért bízik abban, hogy a gyerekek a 2023/2024-es nevelési évet már a megszépült, megújult óvodában kezdhetik meg.

Az intézményben zajló munkák részleteire térve Csúcs Zoltán elmondta, hogy az energetikai fejlesztésére még 2018-ban nyújtott be pályázatot az óvoda, amely bruttó 144,65 millió forint európai uniós támogatásban részesült. Azonban 2019-ben a Pénzügyminisztérium egy új pályázati felhívást tett közzé, amely a korábbihoz képest jóval kedvezőbb feltételeket tartalmazott a műemléki épületek felújítására vonatkozóan. A pályázatot ezért 2021. október 18-án ismételten benyújtotta az új városvezetés, sikeresen:

a projekt így 180 millió forintos európai uniós támogatásban részesülhetett.

Mint mondta, a projekt keretében többek között megvalósul az óvoda teljes energetikai korszerűsítése, külső hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtés és a világítás fejlesztése, mindemellett pedig az épület tetejére napelemeket is telepítenek. Az intézményt továbbá akadálymentesítik is – tette hozzá. Csúcs Zoltán kiemelte, hogy a kivitelezőnek tervezetten idén május végére kell elkészülnie, ezután következik a maximum 30 napos műszaki átadási folyamat, amelyet követően az óvodások újra birtokba vehetik az épületet.

A felújítás további részleteiről korábban itt írtunk.

Galériánk a bejárásról:

Hirdetés