Hirdetés

2023 első negyedévében összesen 50 lakástűzhöz riasztották a baranyai tűzoltókat. Ezekben két ember vesztette életét, egyikük Szigetváron, másikuk Pécsett, további egy személy megsérült. A katasztrófavédelem összefoglalóját olvashatják.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához közel 54 órára volt szüksége a baranyai tűzoltóknak, az égő épületekhez 137 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 575 négyzetméternyi épített terület égett le.

10 otthon vált lakhatatlanná vagy fűthetetlenné, emiatt 26 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

Az év eleji lakástüzek többsége a konyhában és hálószobában keletkezett, a nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz Siklósnagyfalun volt január 22-én, ahol egy száz négyzetméteres családi ház egyik helyiségében tűz keletkezett, majd a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. A ház lakhatatlanná vált. A leghosszabb beavatkozás február 10-én volt, Lippón – egy családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt több mint 3 órát vett igénybe.

Az első negyedévben a katasztrófavédelem 7 esetben indított tűzvizsgálati eljárást, egy helyszínen ráadásul a szándékos gyújtogatás gyanúja is felmerült.

A katasztrófavédők azt javasolják a baleset-megelőzés érdekében, hogy:
  • éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével,
  • évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket,
  • szereltessünk a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt a plafonra.

[su_note note_color=”#a8acba” text_color=”#161515″]Az elmúlt három hónapban egyébként 11-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A legtöbb helyen az érzékelő működött, így nem csak haláleset, de személyi sérülés sem történt a mérgező gáz miatt.[/su_note]

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés