23 C
Pécs
csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKarmesterkavalkád lesz a Pannon Filharmonikusok új évadában

Karmesterkavalkád lesz a Pannon Filharmonikusok új évadában

A zenekar nem csupán csütörtök, péntek és szombat esténként muzsikál majd a Kodály Központban, de koncertjeit elviszi a Müpába és a bécsi Musikvereinba is. Az évad különlegessége továbbá a karmesterek bemutatkozása: itt lesz Charles Olivieri-Munroe, Török Levente, Boon Hua Lien, Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Leo McFall, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, Nicolo Umberto Foron, Káli Gábor, Keller András, és természetesen Bogányi Tibor és Varga Gilbert.
A Pannon Filharmonikusok ajánlója.

A Pannon Filharmonikusok következő évadában a legkiválóbb karmesterek stafétaként adják át a pálcát egymásnak, így a pécsi zenebarátok megtudhatják, melyik mester keze alatt szól legjobban a zenekar.

Az új évad remek programokat ígér: a zenekar három sorozata három külön világot vonultat fel.

A csütörtök esti Kodály-bérlet a Pannon Filharmonikusok legrégebbi sorozata, több mint 25 művet hallgathat meg a publikum a koncerteken. A sorozatban ott lesznek a legnagyobb zeneszerzők, Beethoven, Ravel, Brahms, Mendelssohn, Paganini, Verdi, Richard Strauss, Bruckner és Sosztakovics, de kortársak is Orbán György, vagy az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány programjában bemutatkozó Donghoon Shin. Baráti Kristóf nagysikerű Bartók hegedűrajza után a legszebb és a legújabb hegedűversenyekben mutatja meg sokszínű tehetségét, míg Kelemen Barnabás első ízben dolgozik együtt Varga Gilberttel.

Valentine Michaud

A különlegességek kedvelői Glazunov versenyművében ismerhetik meg Valentine Michaud szaxofonművészt, Klara Min és Bogányi Gergely pedig a közönség kedvenceit, Beethoven és Csajkovszkij zongoraversenyeit adják elő.

Bogányi Tibor vezető karmester a bérletnyitón sokadszor dolgozik együtt testvérével, Bogányi Gergely zongoraművésszel, de találkozunk vele az évad során Baráti Kristóf hegedű-, Balázs János zongora- és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész partnereként is. A Musikvereinben novemberben fellépő együttes pécsi és bécsi koncertjén Bogányi Tibor végére ér Bruckner sorozatának.

Balázs János

A Panonnonicum-bérlet „a sodró hétköznapokban nyújt piros betűs szombatokat”. A nyitókoncert az egyik legkedveltebb művel, Bruch I. hegedűversenyével indít, melyet egy különleges szimfóniát, Saint-Säens Orgonaszimfóniáját bemutató hangverseny követ. A közönség két valódi hídembert is megismerhet Bartók és Enescu művészetében, a bérletzárón a világ egyik legismertebb művét, Beethoven IX. szimfóniáját tűzi műsorra Gérard Korsten vezényletével az európai kultúra előtti főhajtásként. A szólisták között a kimagasló nemzetközi karriert befutó, Pécsett először bemutatkozó Jennifer Pike hegedűművészt, Balázs János és Balog József zongoraművészeket, Pasztircsák Polina, Gál Erika szopránokat, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián operaénekeseket és a Magyar Rádió Énekkarát köszönthetik a pécsiek.

Jennifer Pike

A két évadot maga mögött tudó, nagy sikerrel futó péntek esti Flört azoknak is szól, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. A jövő évadban varázsol, a sorssal és halállal dacol, és a mesék mágikus szárnyán juttatja el Pécs kedvenc zenekara a hallgatóságot egy olyan dimenzióba, ahova csak a zene ér el. Mindebben Harry Potter és társai, az Óbudai Danubia Zenekar, Rafael Aguirre gitárművész, Berecz Mihály zongoraművész, és olyan varázslatos karmesterek lesznek segítségükre, mint Nicolo Umberto Foron, Hámori Máté és Keller András.

A PFZ emellett folytatja több éve futó kezdeményezését: a 6–18 éves korú gyermekek továbbra is díjmentes bérletet igényelhetnek a felnőtt bérletes koncertekre.

További részletek a Pannon Filharmonikusok honlapján ide kattintva olvashatók.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő