14 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÍgy alakult az álláskeresők száma Pécsen az elmúlt tíz évben

Így alakult az álláskeresők száma Pécsen az elmúlt tíz évben

Közel 70 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Pécsen – írja a PecsAllas.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisára hivatkozva. Mutatjuk a részleteket.

A portál kifejti, hogy a csökkenő tendencia az elmúlt tíz év során csupán egyszer, a koronavírus-járvány kirobbanásával, a 2020-as esztendőben tört meg. Ekkor 32,4 százalékkal emelkedett a Pécsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők átlagos száma a 2019-es adatokhoz képest. Ettől eltekintve azonban minden más esztendőben csökkenés volt tapasztalható,

aminek mértéke több esetben is elérte a 20 százalékot, olykor pedig akár a 30-at is.

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa az álláskeresők száma mellett a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti megoszlásáról is képet ad. Íme a pécsi portál által készített összesítő táblázat.

A Pécsi Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma
évenkénti átlagban (2012–2022)

Az adatsorból kiderül, az elmúlt 10 évben:
  • A nők voltak inkább többségben a pécsi álláskeresők között.
  • Több éven keresztül a 25–54 éves korosztályból került ki a regisztrált álláskeresők kétharmada. Számuk ugyanakkor meredeken csökkent, ellenben az 55 év feletti korosztállyal, akik tavaly is a 2012-eshez hasonló mértékben voltak jelen.
  • Élesek a különbségek az iskolázottság szerinti összehasonlításban.
  • A munkakeresők legnagyobb hányadát (27-32 százalék) az általános iskolát teljesítők, illetve a szakiskolát, szakmunkásképzőt (26-31 százalék) végzettek adták.
  • A főiskolát, egyetemet végzettek mindössze a 9-13 százalékát tették ki a regisztrált álláskeresőknek.

Az elemzést készítette a PecsAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő