14 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálÜzletfejlesztés karnyújtásnyira KKV-knak – immár 15 éve

Üzletfejlesztés karnyújtásnyira KKV-knak – immár 15 éve

A világ legnagyobb és Európa egyetlen nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network (EEN). Az Európai Bizottság intézményeként valamennyi tagországban magas színvonalú szolgáltatást kínál főként a kis- és középvállalkozások részére. Kulcsszerepe van az EU gazdasági növekedést és munkahelyteremtést célzó törekvéseiben. A hálózat egyedülálló földrajzi lefedettséggel bír az EU-n túl is. Az EEN által nyújtott szolgáltatásokkal Dél-Dunántúlon a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara járul hozzá a kkv-k fejlődéséhez.

A hálózat által működtetett adatbázis, az általa szervezett üzletember találkozók, valamint ki- és beutazó delegációk segítséget nyújtanak a nemzetközi együttműködő partnerek keresésében. Éves szinten – csak a pécsi iroda – közel 400 olyan vállalkozással kerül kapcsolatba, akik nemzetközi partnerséget, evvel kapcsolatos információt keresnek. Ebből 80 körüli azon vállalkozások száma, akik konkrét ügy megoldásában kérnek információs-, jogi-, pályázati-, innovációs-, szellemi tulajdonjog védelmi (IPR) vagy üzleti partnerségi szolgáltatást. Mivel ez a szolgáltatási paletta igen sokrétű annak érdekében, hogy lefedje egy vállalkozás nemzetközi tevékenysége folyamán előforduló problémákat, számos vállalkozó rendszeresen keresi a régiós irodát több témában is. Ez azért szerencsés, mert nagyban csökkenti a nemzetközi üzlet és partnerség kockázatait és új piacok feltárását. Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy ez éves szinten mintegy 300 mélytanácsadást jelent.

Idén is kiemelt szerepe van a zöld & digitális átállásnak.

A KKV-k rugalmasságát, energiahatékonyságát és -problémáit megoldó, az innovatív tevékenységet ösztönző, illetve a nemzetközivé válást segítő szolgáltatásokkal és képzésekkel adnak a kamara szakemberei aktuális tudást, és támogatják a vállalkozásokat.

Néhány kézzelfogható példa az eredményekről, nem kevés tanulsággal:

EU szintű szellemitulajdon-védelem

Üdítőitalokat és szirupokat gyártó baranyai cég egyik termékcsaládjára uniós védjegyoltalmat kívánt szerezni annak érdekében, hogy a vállalat az európai piacokon folytatott kereskedelmi és szakmai tevékenysége során megfelelő jogi védelmet élvezzen. Az EEN iparjogvédelmi és innovációs tanácsadója végigsegítette a vállalatot a kezdeti kutatástól a bejelentés benyújtásáig tartó folyamaton.

Újdonságkutatást végzett az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatbázisaiban, leszűkítve a találatokat az ügyfél által meghatározott áruosztályokra. A kutatási jelentést követően közösen összeállították az áruk és szolgáltatások listáját, a tényleges szolgáltatási tevékenységükhöz és a közeljövőben tervezett piaci tevékenységükhöz igazítva. A védjegybejelentést 2022. márciusában nyújtották be az EUIPO platformján keresztül. A tanácsadó segített a fizetési folyamatban is, és figyelemmel kísérte az ügy előrehaladását.

A három hónapos felszólalási időszak figyelmeztetés nélkül lejárt, így július közepén értesítették a céget a védjegyoltalom megszerzéséről.

„A cég vezetőjeként biztosítanom kell a működéshez szükséges feltételeket. Az uniós védjegy meglétével nyugodtabban engedem útjára termékeinket, mert kevésbé kell tartanom attól, hogy valaki megfosztja cégünket a nehezen megszerzett vásárlói bizalomtól. A kamarában működő Enterprise Europe Network irodában támogatást kaptam az előrelépéshez” – mondta az ügyvezetője.

Forrásszerzés

E vállalkozás kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat nyújt olyan területeken, mint a szénhidrogén- és nyersanyag-kutatás, geotermikus energiafeltárás, szénmegkötés, radioaktív és veszélyes hulladékok ártalmatlanítása. Nemzetközi törekvéseik anyagi vonzata jelentős, ezért örömmel vették az SME Fund pályázati forrástámogatást a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos tevékenységeik finanszírozására. Ebben is egy kamarai EEN tanácsadó segítette őket. Emellett persze több másik cég pályázati forráshoz jutásában is közreműködtek a munkatársak.

Piacbővítés

Számos esetben konkrét üzletkötésekhez járulnak hozzá a kamara EEN tanácsadói a cégek sikeréhez.

Az ebben az ügyben főszereplő, okostermékekkel foglalkozó magyar vállalkozás a nemzetközi piacainak bővítésére törekszik. Célja, hogy megtalálja új értékesítési partnereit, és termékeket keres az intelligens padok piacán. A céget egy online B2B alkalmával mutatta be az EEN tanácsadó egy bosnyák vállalkozásnak, mely magyarországi értékesítési partnereket keresett. A találkozót követően összekötötte a feleket, hogy a forgalmazási szerződés részleteiben megegyezzenek. A magyar cég felvette a kapcsolatot a gyártóval, a tanácsadó pedig figyelemmel kísérte a tevékenységet a felek között. Az első találkozó utáni tárgyalás eredményeképpen a cégek végül megkötötték a forgalmazási szerződést.

Egy másik cég az alkalmazásfejlesztés területén dolgozik.

Létrehoztak egy mesterséges intelligencia és képfelismerés alapú rendszert, amely a HORECA szektornak segít a napi – egyébként időigényes – rutinban, a folyadékok palackokban és hordókban maradt mennyiségének mérésében, amelyet a bár bezárása után kell elvégezni. A cég 2022 februárjában vette fel a kapcsolatot a pécsi EEN irodával, hogy tanácsot kapjon a nemzetköziesedéssel, a külföldi piacra jutással kapcsolatban. Az EEN tanácsadó minden kért információt megadott, beleértve a Magyarországon szervezett nemzetközi partnerkapcsolati lehetőségeket, mint amilyen például a Sirha – HORECA vásár. Az ügyfél részt vett a vásáron, ahol értékes török kapcsolatra tett szert, egy felhő alapú étterem-menedzsment rendszer forgalmazója személyében. A török partner integrálni kívánta a megoldást szállodai menedzsment szoftverébe. A magyar cég felkérte a PBKIK által működtetett EEN irodát, hogy további információkat szerezzen a török potenciális partnerről. A török partner megadta a kért információkat, valamint lefuttatott egy hitelességi ellenőrzést. A felek megállapodást írtak alá, így a magyar ügyfél szolgáltatása elérhető lesz a török partner meglévő piacain, az Egyesült Királyságban, Németországban, Törökországban, Azerbajdzsánban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Munkavállalók kiküldetése

E magyar cég rendszeres kapcsolatban áll a kamarai EEN irodájával. Ebben az ügyben azért keresték meg a munkatársakat, mivel egy villanyszerelési munka megvalósítására szerződtek alvállalkozóként az USA-ban. Az EEN tanácsadó az USA budapesti nagykövetségétől és Magyarország Utah állam tiszteletbeli konzulátusától szerezte be a munkavállalók kiküldetési feltételeivel, kötelezettségeivel és a Covid korlátozásra vonatkozó hatályos szabályaival és az előírásokkal kapcsolatos információkat. A regisztrációra, biztosításra, bérezésre, stb. vonatkozó információk birtokában a cég időben meg tudta szervezni és el tudta végezni az összes előkészületet, és ki tudta küldeni munkavállalóit a szerződés szerinti munka elvégzésére.

Mi tegyünk gyanús külföldi ajánlat esetén?

Az EEN pécsi irodáját azzal kereste meg egy pécsi vállalkozás vezetője, hogy ellenőrizze le a megrendelő céget az Egyesült Királyságban: annak pénzügyi hátterét, fizetési hajlandóságát, illetve az ajánlatkérő személyét, hogy egyáltalán ennél a cégnél dolgozik-e. Ilyen információkat meg lehetne találni online, de sokszor, egy az adott országban fizikailag is jelenlévő iroda sokat segíthet, ezért a pécsi iroda munkatársai közvetlenül felvették a kapcsolatot az EEN RTC North irodájával Angliában. Itt helyben nagyon alapos kutatást végeztek és információt szolgáltattak, miszerint a megrendelő Anglia egyik vezető kiskereskedelmi vállalata, több mint 143 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 2022-ben 23,4 milliárd font forgalmat bonyolított le. A tanácsadó az Egyesült Királyság kormányának honlapjaira mutató linkeket is küldött a vállalat pénzügyi hátteréről, valamint a nem-, vagy késve fizető vállalatok megfigyelési listájáról. Ezekből semmi sem mutatta jelét annak, hogy a cég ne teljesítené fizetési kötelezettségeit a beszállítóival szemben.

Ezen a ponton már minden arra utalt, hogy a pécsi vállalkozó egy remek üzleti lehetőség előtt áll. Az emailt küldő személyével kapcsolatban azonban felmerült, hogy a cégnél 13 éve dolgozó kolléga email címe csak 1,5 éve került használatba. Ezért a pécsiek megkérték a leeds-i EEN iroda munkatársát, hogy érjen el valakit a cégnél személyesen, és derítse ki ennek az okát. Az angliai partnernek sikerült személyesen beszélnie az ottani cég egy vezető munkatársával és kiderült, hogy bár a magyar ügyféllel kapcsolatba lépő személy valóban a cégnél dolgozik, még a LinkedIn profilja is a valódi emberé, ám olyan e-mail-címet használt, amely nem a cég tulajdona, de arra a megtévesztésig hasonlít. Így természetesen nem került sor a megrendelt áru leszállítására.

A külföldi EEN iroda személyes közbelépése nélkül a csalás nem derült volna ki, hiszen a feladó e-mail címe nagy mértékben hasonlított a céges e-mail-címre, és valóban volt ilyen alkalmazottja a cégnek az adott beszerzési pozícióban.

A nemzetközi üzleti partnerkeresés nem veszélytelen, ezért – az újra és újra felbukkanó, egyre kifinomultabb csalások megelőzése okán – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara azt javasolja a tudatos vállalkozóknak, hogy minden apró gyanú, vagy váratlan külföldi megkeresés esetén keressék fel az EEN pécsi irodájának munkatársait: [email protected]

https://pbkik.hu/enterprise-europe-network
www.facebook.com/eenpecs

(x)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő