Hirdetés

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh származású író, A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője – írja a Reutersre hivatkozó hvg.

Kundera a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, és támogatta a prágai tavaszként ismert 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Miután új regényt adott ki, a csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben ellenséggé nyilvánította és megfosztotta állampolgárságától. Ezt csak 2019-ban kapta vissza. 1993-tól csak francia nyelven publikált.

Milan Kundera Brnóban született 1929-ben, az egyetem előtt kétkezi munkásként és dzsessz-zenészként dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Irodalmi pályafutása költőként indult.

Az ötvenes években megjelent három verseskötete meg is hozta számára az elismertséget. Első regénye, a Tréfa, melyben a sztálinizmus visszásságaival foglalkozott, 1965-ben látott napvilágot.

Hirdetés