Hirdetés

Július 17-én, hétfőn megkezdődik Nagyárpádon a lámpás csomópont kialakítása, a részletekről a városrészben élőket július 12-én tájékoztatta Csaba István, a terület képviselője.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, régi közlekedési probléma oldódik meg Nagyárpádon azzal, hogy nemsokára közlekedési lámpa kerül a Kanizsai Dorottya út és a Kemény Zsigmond utca balesetveszélyes kereszteződésébe. A munkálatok július 17-én kezdődnek, a fejlesztés ütemezésről és a várható forgalomkorlátozásról azonban előtte még tájékoztatták a városrészben élőket és az érdeklődőket.

Csaba István

A nagyárpádi kultúrházban július 12-én megtartott lakossági fórumon a megjelenteket – hozzávetőlegesen 60 főt – Csaba István, a terület önkormányzati képviselője köszöntötte, aki összefoglalta a projekt előzményeit, majd ismertette, hogy milyen lesz az új nagyárpádi csomópont. Kitért az említett lámpás forgalomirányítás jelentőségére, majd kiemelte, hogy három új lámpás gyalogátkelőhelyet is kialakítanak a területen, a jelenlegi két sáv helyett pedig három sáv lesz a kereszteződésben (amiből 1-1 balra kanyarodó sáv), továbbá a csomópont vízelvezetését is korszerűsítik.

Magay Miklós

Mint mondta, a munkával megbízott kivitelező cég nemrég kapta meg az utolsó közműkiváltási engedélyt, ami a fejlesztés megkezdéséhez szükséges volt, ezután pedig megküldte az ütemtervet, amely szerint július 17-én kezdődik a munka, július 19-től pedig már forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Hangsúlyozta, hogy a munkálatok aktuális részletei felkerülnek www.pecsiutfelujitasok.hu honlapra.

Ezután Magay Miklós, a Városüzemeltetési Főosztály vezetője ismertette a projekt fontosabb részleteit. Kiemelte, hogy a munkák tervezett időtartama 9 hónap, ezalatt az időszak alatt a Kemény Zsigmond utca kereszteződéstől északra (a temető irányába) eső ágát egyirányúsítják a belváros irányába.

A buszközlekedés kérdésére térve a következőket említette:

  • A beruházás teljes időtartama alatt a 42-es járat Nagyárpád irányából a Főpályaudvar irányába változatlan útvonalon közlekedik, valamennyi megállót érintve
  • A Főpályaudvarról Nagyárpád irányába közlekedő járatok munkanapokon 8.00-tól-17.00-ig a Siklósi út-Kanizsai Dorottya utca útvonalon közlekednek, érintve a terelőúton levő megállókat.
  • A terelés ideje alatt a Nagyárpád felé közlekedő járatok az Interspar, Temető keleti kapu, Csárda és Községhatár megállókat nem érintik.
  • Szabad és munkaszüneti napokon, illetve munkanapokon a reggeli, késő délutáni és esti időszakban a járatok az eredeti menetrend szerinti útvonalon közlekednek Nagyárpád irányába.

Magay Miklós az útlezárásokra is kitért:

  • A kivitelezés első, útpályabővítéssel és közművek áthelyezésével járó szakasza során, minden egyes ütemben a kivitelező a csomópont egy-egy ágának egyik oldalán fog csak munkát végezni.
  • A munkával érintett terület mellett a forgalom egy sávon, váltakozó irányba, jelzőlámpás felügyelet mellett fog haladni.
  • A pályaszélesítési munkák a Kanizsai Dorottya utcai ágakon készülnek el először, majd a Kemény Zsigmond utca esetében ismétlődik meg a folyamat. Félpályás zárásra munkanapokon reggel 8.00-tól délután 17.00 óráig kell számítani. Az ezen kívül eső időszakokban a csomópont teljes egészében használható lesz. A munkaidőn kívüli időszakokban a jelzőlámpák sárgán fognak villogni, a terelést biztosító táblák pedig az útpadkára kerülnek, hogy a reggeli és a délutáni közlekedésben ne jelentsenek akadályt.
  • Egy-egy átépítéssel érintett csomópontnyolcad esetében 3-4 hétig fog tartani a kivitelezés.

Korábbi cikkeink a témában:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/zold-utat-kapott-a-nagyarpadi-utkeresztezodes-rendezese/?highlight=nagy%C3%A1rp%C3%A1d

https://www.pecsma.hu/hirzona/kesz-vannak-a-kiviteli-tervek-lassan-kezdodhet-a-nagyarpadi-csomopont-atalakitasa/?highlight=nagy%C3%A1rp%C3%A1d

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/megvan-az-epitesi-engedely-a-nagyarpadi-csomopont-atalakitasara/?highlight=nagy%C3%A1rp%C3%A1d

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/kiirtak-a-kozbeszerzest-a-nagyarpadi-csomopont-atepitesere/?highlight=nagy%C3%A1rp%C3%A1d

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/lakossagi-forumot-tartanak-a-nagyarpadi-csomopont-atepiteserol/?highlight=nagy%C3%A1rp%C3%A1d

Hirdetés