18.8 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldÉletveszélyes állapotban kerültek be többen a pécsi klinikára, ez az oka!

Életveszélyes állapotban kerültek be többen a pécsi klinikára, ez az oka!

Az ok az alacsony nátriumszint. A betegeket a PTE Klinikai Központ Nephrológiai Diabetológiai Centrumában kezelik, dr. Wittmann István professzor, klinikaigazgató az UnivPécs egyetemi lappal megosztott néhány jó tanácsot, mit lehet tenni a súlyos állapot elkerülése érdekében.

A sófogyasztás nyáron azért fontos, mivel a nagy melegben a fokozott verítékezés nem csak víz-, nátriumveszteséggel is jár, így ha nem pótoljuk a folyadékot és a nátriumot, az életet veszélyeztető ritmuszavarokhoz vezethet – közölte a szakember. Hozzátette:

az elmúlt néhány hétben több olyan beteg érkezett a pécsi klinikára, akik emiatt kerültek életveszélyes állapotba. 

Nehezíti is az állapot felismerését, hogy nincsenek specifikus tünetek, általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség fordul elő.

A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki a hőségben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél alaposan sózza meg az ételét – a szokványos többszörösét kell megcélozni – mondta a lapnak dr. Wittmann István.

A professzor arra is figyelmeztetett: az erős sózás csak nyáron kell, ősztől tavaszig az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő